Alimentatie en een nieuwe partner: wat is het effect?

Gepubliceerd op: 11/05/2020
Heemstede

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

De liefde is eeuwig; alleen de partners wisselen. Het geeft aan dat het heel vaak voorkomt dat mensen na een echtscheiding weer opnieuw de liefde vinden. Maar wat is het effect van hertrouwen of het starten van een nieuwe relatie op de bestaande alimentatieplicht of het recht om alimentatie te krijgen? En gaat het dan alleen om partneralimentatie of ook om kinderalimentatie? In dit artikel bespreken wij kort wat de regels precies zijn en waarop je moet letten als je weer gaat samenwonen.

Je betaalt alimentatie

Als betaler van alimentatie wordt bij de bepaling van zowel de kinder- als de partnerbijdrage aangesloten bij jouw draagkracht om deze bijdrage te kunnen voldoen. De draagkracht is gebaseerd op je inkomen en je relevante vaste lasten met inachtneming van de bijstandsnorm. Als je gaat samenwonen met een nieuwe partner wordt voor wat betreft de partneralimentatie geacht de hoogte van je vaste lasten af te nemen, omdat je nieuwe partner in staat is bij te dragen aan deze lasten. Veelal wordt aangesloten bij de theorie dat bijvoorbeeld je woonlasten (huur of hypotheek en eigenaarslasten) met 50% dalen, waardoor je draagkracht om alimentatie te betalen stijgt. Een uitzondering daarop is als je nieuwe partner onvoldoende verdient om in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien; doorgaans wordt dan het netto-inkomen van je nieuwe partner bij jouw inkomen opgeteld. Je ex-partner kan in beide gevallen, mits het alimentatiebedrag in de hoogte wordt gelimiteerd door jouw draagkracht, verzoeken om een verhoging van de alimentatie.

Je ontvangt alimentatie

Omdat alimentatie een veranderlijk iets is kunnen ook veranderingen in de situatie van de alimentatieontvanger aanleiding geven om de alimentatie te herzien. Zo hebben we in een eerdere blog behandeld dat van de alimentatieontvanger mag worden verwacht dat hij of zij na de echtscheiding zo veel mogelijk in het eigen levensonderhoud voorziet. Maar ook als je een nieuwe relatie begint kan dat effect hebben op de hoogte van de alimentatie.

Bij partneralimentatie staat de meest verstrekkende maatregel in artikel 1:160 BW. Dat artikel bepaalt dat de partneralimentatie permanent eindigt als de alimentatieontvanger opnieuw trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of met een ander gaat samenwonen alsof zij waren gehuwd. De alimentatiebetaler dient dit te bewijzen en het initiatief te nemen om de alimentatie te herzien. Vaak wordt dan een recherchebureau ingeschakeld om de status te bewijzen.

Bij kinderalimentatie vervalt de verplichting niet; wel dient rekening gehouden te worden met de draagkracht van je nieuwe partner indien je hertrouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Indien alleen sprake is van samenwonen krijgt je nieuwe partner geen verplichting om bij te dragen in de kosten van jouw kinderen. Dat geldt uiteraard tevens als je nieuwe partner ook kinderen heeft uit een vorige relatie.

Conclusie

Kortom, nieuwe relaties wijzigen in bepaalde gevallen de alimentatieverplichtingen. Er wijzigt echter niets van zelf en het moet dus nog wel worden afgedwongen. Heb jij het vermoeden dat een van de bovenstaande gevallen op jou en je ex-partner van toepassing is? Neem dan contact op met Kevin Klokke via kevin@hautlegal.nl of 023-5310060 om je mogelijkheden te bespreken.

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Kevin Klokke

Advocaat sinds 2019, gespecialiseerd in familie- recht

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Nieuws
Leestijd: 2 minuten Wie zijn bedrijf wil overdragen aan directe familieleden, zal een gezonde onderneming willen ‘doorgeven’. Nu veel ondernemingen in zwaar weer verkeren door de coronacrisis, lijkt een bedrijfsopvolging daarom geen logische stap. Hiermee zou je je geliefden opzadelen met…
24-07-2020
Arbeidsrecht blog
Leestijd: 5 minuten De Corona-crisis zal in veel sectoren onvermijdelijk lijden tot herstructurering of tot reorganisaties. In een aantal blogs zullen wij schetsen welke maatregelen een ondernemer (zelf) kan nemen. Als eerste komt aan bod het bedrijfseconomisch ontslag en het reorganisatieplan….
16-07-2020
Arbeidsrecht blog
Leestijd: 5 minuten Het afspiegelingsbeginsel is de voorgeschreven rekenwijze waarop een werkgever moet bepalen welke werknemers hij voor ontslag moet voordragen. Door het afspiegelingsbeginsel wordt het personeelsbestand zo ingekrompen dat de leeftijdsopbouw van werknemers (inclusief payrollers) binnen de categorie uitwisselbare functie…
16-07-2020
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax
HAUT Legal & Tax