BEGRIPPENLIJST
A.
Het starten van een procedure bij de rechter.
Als de werkgever de aanzegging vergeet, dan heeft dat geen gevolgen voor het al dan niet eindigen van de arbeidsovereenkomst. De sanctie op het niet-nakomen van de aanzegverplichting is het betalen van een vergoeding door de werkgever aan de werknemer. Dit wordt de aanzegvergoeding genoemd. Deze vergoeding bedraagt één maandsalaris als de werkgever niet heeft aangezegd en een vergoeding naar rato als de werkgever te laat heeft aangezegd. Betaalt de werkgever niet, dan moet de werknemer binnen deze twee maanden een verzoekschrift bij de kantonrechter indienen om betaling af te dwingen, dit is een vervaltermijn.
De aanzegverplichting houdt in dat de werkgever zijn werknemer uiterlijk één maand voor afloop van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd schriftelijk moet laten weten of hij de arbeidsovereenkomst wel of niet wil verlengen. De sanctie op het niet-nakomen van de aanzegverplichting is het betalen van een aanzegvergoeding door de werkgever aan de werknemer.
Advocaten (ook wel raadsman of raadsvrouw genoemd) geven juridisch advies en treden op voor cliënten wanneer deze bij een rechtszaak betrokken zijn. Ook verlenen zij rechtsbijstand. Bij sommige procedures is het verplicht om je door een advocaat te laten bijstaan.
Elke advocaat heeft een rechtenstudie afgerond en moet in de eerste drie jaar van zijn carrière de beroepsopleiding van de Nederlandse orde van Advocaten afronden. Op advocaten is de Advocatenwet van toepassing en zij moeten zich houden aan de Gedragsregels voor Advocaten om te waarborgen dat zij het advocatenvak met voldoende integriteit uitoefenen.
Een van de belangrijkste fundamentele regels is dat advocaten verplicht zijn zich te houden aan hun beroepsgeheim. Dat houdt in dat zij vertrouwelijke informatie van hun cliënten niet zonder toestemming mogen delen met derden. Hierdoor kan een cliënt er onvoorwaardelijk op vertrouwen dat alles wat deze zijn advocaat toevertrouwd, tussen hen blijft. Met het beroepsgeheim wordt ook voorkomen dat een advocaat kan worden gedwongen om in een procedure tegen zijn (voormalig) cliënten te getuigen.
Dagvaarding waarmee hoger beroep wordt ingesteld.
De partij die hoger beroep instelt.
Wat is de arbeidsomstandighedenwet (arbowet)?
De arbeidsomstandighedenwet, ook wel arbowet genoemd, is een wet die de gezondheid en veiligheid voor werknemers regelt. Op 1 juli 2017 is deze voor het laatst vernieuwd. Het is een kaderwet, wat inhoudt dat het algemene regels bevat waarbinnen de concrete bedrijfsregels moeten blijven. Het belangrijkste dat de arbowet regelt, is dat de werkgever uiteindelijk verantwoordelijk is voor de werknemer. Dit lees je bijvoorbeeld terug in de verplichting om veilige hulpmiddelen beschikbaar te stellen. Toch heeft de werknemer ook de verplichting zijn eigen veiligheid en gezondheid niet op het spel te zetten. Zo moeten werknemers die veilige hulpmiddelen wel juist gebruiken.
Wanneer je ziek bent, of om andere redenen je normale arbeid niet kunt verrichten ben je arbeidsongeschikt. De gevolgen hiervan hangen af van de specifieke situatie.
Wanneer je net ziek bent geworden is het zaak om dit zo snel mogelijk te melden bij je werkgever. Meestal moet de werkgever je doorbetalen tijdens kortdurige ziekte. Je werkgever is ook verantwoordelijk voor je re-integratie.
Als je geen werkgever hebt kun je in sommige gevallen een ziektewet-uitkering krijgen van het UWV.
De loonbetalingsplicht van werkgevers duurt twee jaar. Om het inkomstenverlies hierna op te vangen kun je aanspraak maken op een WIA-uitkering. Deze valt uiteen in twee soorten: WGA voor zieken die in de toekomst weer kunnen werken en IVA voor zieken die blijvend arbeidsongeschikt zijn.
Het UWV voorziet in een handig stappenplan om te bepalen waar je aanspraak op maakt.
Uitgangspunt is dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur is. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is de uitzondering en geldt daarom alleen als een werkgever en een werknemer dat uitdrukkelijk met elkaar overeenkomen. Het overeenkomen van een bepaalde tijd kan zowel mondeling als schriftelijk gebeuren.
De duur van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan worden uitgedrukt in jaren, maanden, weken of zelfs in dagen of uren. Ook kan de duur worden gekoppeld aan de looptijd van een bepaald project, aan bepaalde tijdelijke werkzaamheden of bijvoorbeeld aan de vervanging van een werknemer die afwezig is in verband met zwangerschapsverlof of ziekte.
Alleen als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd langer dan zes maanden duurt, mag een proeftijd worden overeengekomen. Voor een arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter mag dat niet.
De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan op verschillende manieren eindigen, maar eindigt normaliter van rechtswege op de datum waarop de bepaalde tijd verstrijkt of op de datum waarop het project, de tijdelijke werkzaamheden of de vervanging eindigt.
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is een arbeidsovereenkomst waar geen einddatum aan is gekoppeld. Alle andere vormen zijn uitzonderingen op de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
De arbeidsovereenkomst kan, behoudens instemming, ontslag met wederzijds goedvinden, proeftijdontslag en ontslag op staande voet, slechts worden opgezegd op de door de wet genoemde gronden.
De voorwaarden die zijn afgesproken met je werkgever heten arbeidsvoorwaarden. Deze zijn onder te verdelen in primaire en secundaire voorwaarden.
De primaire arbeidsvoorwaarden bevatten de kernafspraken omtrent de arbeidsverhouding. Denk hierbij aan salaris, werktijden, vakantiedagen en contractduur.
Alle randvoorwaarden en beloningen die bovenop het loon komen vallen onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Voorbeelden hiervan zijn afspraken over verlofdagen, reiskosten, bonussen en pensioenregelingen.
De primaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. De secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen in de arbeidsovereenkomst, of in een cao staan.
Tot slot bestaan er nog flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij heb je zelf de keuze van welke voorwaarden je gebruik wil maken. Een voorbeeld hiervan is het als verlof opnemen van bovenwettelijke vakantiedagen.
Uitspraak van het Gerechtshof of Hoge Raad.
B.
Een bankgarantie is een overeenkomst tussen de bank en een begunstigde partij. In deze overeenkomst staat de bank garant voor een bedrag dat de wederpartij van de begunstigde partij, oftewel de aanvrager van de bankgarantie, is gehouden te betalen aan de begunstigde partij. Indien het om het leveren van een prestatie gaat staat de bank garant voor vergoeding van de geleden schade als de wederpartij zijn verplichting niet nakomt. De bank dient op eerste (schriftelijke) verzoek van de begunstigde partij het in de overeenkomst opgenomen bedrag aan de begunstigde partij te voldoen. Hierdoor ontstaat tevens op dat moment een financiële verplichting tussen de wederpartij en de bank. De bekendste bankgarantie is degene die is opgenomen in meeste koopovereenkomsten voor huizen. De bank staat dan garant als de koper zijn verplichtingen uit hoofde van de koopovereenkomst niet nakomt; dit ter vervanging van de waarborgsom. Een soortgelijke vorm is de huurgarantie; deze ziet op de betaling van huurtermijnen. Als een huurder de huur niet betaalt, kan de verhuurder op dat moment de bankgarantie inroepen.
De wet kent geen bepalingen of regels omtrent de bankgarantie, waardoor deze volledig zelf in te vullen is in de betreffende overeenkomst.
De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) is een rechtspersoon waarvan het kapitaal in aandelen verdeeld is die niet vrij overdraagbaar zijn; de aandelen staan namelijk op naam.
De BV verschilt niet veel van de naamloze vennootschap (NV). Zo zijn aandeelhouders in een NV ook niet aansprakelijk voor schulden van de vennootschap, die het bedrag dat zij aan aandelenkapitaal hebben volgestort overstijgen. Een belangrijk verschil is dat de aandelen van de nv in beginsel wel vrij overdraagbaar zijn.
Overigens is de beperkte overdraagbaarheid van bv-aandelen niet meer wettelijk verplicht. De statuten van een bv hoeven sinds de invoering van de flex-bv geen aanbiedingsregeling of blokkeringsregeling meer te bevatten. In de praktijk houdt de blokkeringsregeling bij een BV in dat de zittende aandeelhouders het toetreden van een nieuwe aandeelhouder dienen goed te keuren; ook als deze de aandelen van een andere aandeelhouder overneemt. De statuten van een NV kunnen daarnaast ook een dergelijke blokkeringsregeling bevatten.Het bestuur dient tevens in een aandeelhoudersregister bij te houden welke (rechts)personen voor welk bedrag en met hoeveel aandelen in het kapitaal van de BV deelnemen.
Is de uitreiking van gerechtelijke stukken door een deurwaarder.
Naast de mogelijkheid van verkrijgende verjaring, kan de eigendom van een goed ook worden verkregen door middel van bevrijdende verjaring. De cumulatieve criteria hiervoor staan in artikel 3:105 en 106 BW:
– Bezit van de grond ten tijde van het aflopen van verjaringstermijn van 20 jaar.
– Goede trouw is niet vereist, maar er mag geen sprake zijn van kwade trouw.
– De verjaringstermijn van 20 jaar is verlopen.
Bij bevrijdende verjaring wordt de bezitter ten tijde van het aflopen van het verjaringstermijn van rechtswege de eigenaar. Onafgebroken bezit is dus niet vereist. Wat er is gebeurd tijdens de verjaringstermijn van 20 jaar doet niet ter zake. Ook belangrijk is dat goede trouw niet is vereist. Bevrijdende verjaring is dus mogelijk ook indien de bezitter redelijkerwijs kon weten dat het goed aan iemand anders toebehoorde. Dit strekt echter niet tot kwade trouw. Bevrijdende verjaring is niet mogelijk wanneer de bezitter wist dat het goed aan iemand anders toebehoorde.
De verplichting tot het leveren van bewijs in een procedure.
C.
Is een collectieve arbeidsovereenkomst. Een overeenkomst tussen organisatie(s) van werkgevers en organisatie(s) van werknemers waarin de arbeidsvoorwaarden worden geregeld.
In beroep gaan bij de Hoge Raad tegen een beslissing van een lagere rechter.
D.
Debiteur is een ander woord voor schuldenaar. Dit kan een persoon of een onderneming zijn. Een debiteur is dus iemand waarvan je nog iets tegoed krijgt. Meestal is dit een bedrag voor openstaande facturen. Als betaling uitblijft kan een betaalherinnering worden gestuurd. Als wederom betaling uitblijft, kan een incassobureau of advocaat worden ingeschakeld. Zij proberen dan voor jou de vordering te innen.
Dit is een bijzonder rechtsmiddel dat een persoon kan aanwenden wanneer hij meent benadeeld te zijn door een uitspraak die tussen andere partijen is uitgesproken.
Bezichtiging door de rechter op de plek waar de oorzaak van het geschil zichtbaar is.
Winstuitkering op aandelen.
Het bedrag dat iemand moet betalen als hij niet voldoet aan een verplichting die door de rechter is opgelegd.
Wettelijke regels die altijd gelden ook al hebben partijen onderling een andere regeling afgesproken.
E.
Degene die een civiele dagvaardingsprocedure begint.
Tenuitvoerlegging van een uitspraak/vonnis, arrest of beschikking met behulp van een deurwaarder.
Een afschrift van een rechterlijke uitspraak, zodat de deurwaarder de uitspraak/vonnis, arrest of beschikking ten uitvoer kan leggen.
F.
Wanneer een schuldenaar zijn verplichtingen niet nakomt, kan een schuldeiser, onder voorwaarden, het faillissement aanvragen van die schuldenaar. Dit wordt de faillissementsaanvraag genoemd.
G.
Een geheimhoudingsverklaring is een verklaring dat informatie niet wordt doorgespeeld aan derde partijen. Dit komt vaak voor bij arbeidscontracten, investeerders en bedrijfsovernames. Zo worden door een geheimhoudingsverklaring in een arbeidscontract werknemers verboden om bedrijfsinformatie te lekken. In de verklaring staat veelal ook hoelang deze geldt en welke boete staat op het schenden van de geheimhoudingsplicht.
Andere termen hiervoor zijn geheimhoudingsovereenkomst- beding- of contract, non-closure agreement (NDA), confidentiality agreement, proprietary information agreement of secrecy agreement.
H.
Als de opzegging van de arbeidsovereenkomst in strijd is met artikel 7:669 lid 3 sub a BW, waarin de vereisten voor een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen zijn opgenomen of in strijd is met artikel 7:669 lid 3 sub b BW, waarin de vereisten voor een ontslag wegens langdurige ziekte zijn opgenomen, dan kan de werknemer de kantonrechter verzoeken om het dienstverband te herstellen.
Herstel van het dienstverband kan ook worden verzocht bij de rechter als de werkgever het arbeidscontract heeft opgezegd waarvoor hij de toestemming van het UWV niet nodig heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de huishoudelijke hulp (artikel 7:671 lid 1 sub d BW) of na opzegging van een werknemer in het onderwijs wegens handelen of nalaten dat onverenigbaar is met de godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag van die instelling (artikel 7:671 lid 1 sub h BW).
I.
Een intentieverklaring is een verklaring van de werkgever waarbij hij aangeeft voornemens te hebben om jou vast in dienst te nemen. Een intentieverklaring maakt deel uit van je werkgeversverklaring in het geval je geen vast contract hebt.
Belangrijk is wel dat een intentieverklaring niet bindend is. Je kunt je hier niet op beroepen in het geval je werkgever toch de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Het dient enkel om de bestendigheid van je inkomen aan te tonen.
K.
L.
M.
N.
O.
In het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht is het uitgangspunt dat iedereen zijn eigen schade moet dragen. Schadevergoeding is een uitzondering. Voordat er sprake is van schadevergoeding wegens onrechtmatige daad, moet er eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan zoals genoemd in artikel 6:162 BW jo. artikel 6:163 BW:
- Er moet sprake zijn van een onrechtmatige daad;
- De onrechtmatige daad moet de dader toe te rekenen zijn (toerekenbaar);
- Er moet sprake zijn van schade;
- De schade moet het gevolg van de onrechtmatige daad zijn (causaliteit);
- De norm die geschonden is moet ertoe hebben gediend om die schade te voorkomen (relativiteit).
Indien aan de hierboven genoemde voorwaarden is voldaan, heb je recht op een schadevergoeding.
Op iedere arbeidsovereenkomst is een opzegtermijn van toepassing.
Standaard opzegtermijn
De opzegtermijn voor de werknemer is standaard één maand. Je werkgever moet een opzegtermijn in acht nemen die afhankelijk is van de lengte van je dienstverband:
- een maand, als je minder dan vijf jaar in dienst bent
- twee maanden, als je langer dan vijf jaar en korter dan tien jaar in dienst bent
- drie maanden, als je langer dan tien jaar, maar korter dan vijftien jaar in dienst bent
- vier maanden, als je langer dan vijftien jaar in dienst bent
Afwijken van de opzegtermijn kan, maar dan enkel onder een aantal voorwaarden.
P.
Op deze pagina leggen wij uit wat het proeftijdbeding is.
Wat is het proeftijdbeding?
Werkgevers en werknemers hebben bij het aangaan van een eerste arbeidsovereenkomst de mogelijkheid om een proeftijd af te spreken. De proeftijd is bedoeld om te ondervinden of de werknemer echt zo goed (en zo leuk) is als hij tijdens de sollicitatie heeft verteld én of het werk en het bedrijf echt zo leuk is als de werkgever aan de werknemer heeft voorgespiegeld. Tijdens de proeftijd kunnen partijen de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen.
R.
Rechter bij het gerechtshof of Hoge Raad.
Een relatiebeding zorgt ervoor dat de werknemer bij uitdiensttreding niet de zakelijke relaties van de werkgever met zich mee mag nemen.
S.
In een samenlevingscontract kunnen personen die samen in één woning wonen, afspraken maken over de financiën en de gevolgen van de samenleving in de breedste zin van het woord. Daarbij hoeft niet per definitie sprake te zijn van een affectieve relatie; ook familieleden die samenwonen kunnen een samenlevingscontract (laten) opstellen.
Het samenlevingscontract vertoont vaak veel gelijkenissen met huwelijkse voorwaarden. Vaak wordt bijvoorbeeld bepaald hoe de verdeling van de kosten van de huishouding wordt geregeld, de verdeling van de bankrekeningen en andere bezittingen, vergoedingsrechten, een pensioenverdeling etc.
Tevens is nog een onderscheid te maken tussen een notarieel samenlevingscontract en een niet-notarieel samenlevingscontract. De tweede vorm is niet gebonden aan enig vereiste en kan ook zonder tussenkomst van een derde door jullie zelf worden opgesteld. Banken en pensioenfondsen vragen echter vaak om een notarieel samenlevingscontract. Ook afspraken met betrekking tot het overlijden van een van de partners zijn slechts geldig indien de notaris je samenlevingscontract heeft opgesteld.
T.
Bij de liquidatie van een vennootschap zit er veel tijd en kosten in de vereffening van de baten. In het geval er geen baten meer zijn, is vereffening ook niet vereist. Dan is een snellere en voordeligere manier van liquideren de turboliquidatie. Hiermee wordt de onderneming ontbonden door een besluit van de algemene vergadering, op grond van artikel 2:19 BW.
U.
V.
Een vergoedingsvordering is het recht van de ene partner op de andere om een geldsom terug te vorderen, omdat deze voor de ander iets heeft betaald uit zijn of haar eigen vermogen. Onder het eigen vermogen wordt verstaan vermogen dat uitsluitend toebehoort aan een van de partners. Dit kan bijvoorbeeld bepaald zijn in huwelijkse voorwaarden of omdat een van de partners een erfenis met uitsluitingsclausule heeft ontvangen.
Voorbeelden van dergelijke betalingen zijn bijvoorbeeld:
- De financiering van een woning die uitsluitend op naam van de ander staat;
- Volledig de kosten van de gezamenlijke woning voldoen, terwijl het een gezamenlijke last is;
- Investeren in de woning, terwijl het de gezamenlijke woning of de woning van de ander betreft.
Een uitwerking hiervan is als volgt:
Partijen zijn getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Zij kopen tijdens het huwelijk samen een woning voor € 500.000,-. Ter financiering van deze woning wordt een gezamenlijke hypotheek afgesloten van € 450.000,-. De resterende € 50.000,- wordt door een van de partners gefinancierd uit spaargeld dat al voor het huwelijk was opgebouwd. Op het moment van aankoop ontstaat er een vergoedingsrecht ten waarde van € 50.000,-.
Indien je getrouwd bent zorgt de wet ervoor dat je een vergoedingsrecht krijgt. In beginsel ontstaat dit recht op het moment dat je de investering verricht. Ook is het mogelijk af te spreken in de huwelijkse voorwaarden dat het vergoedingsrecht op een andere manier ontstaat of zelfs helemaal niet ontstaat.
W.
Bij HAUT Legal & Tax voeren wij regelmatig procedures ter wijziging van de partner- of kinderalimentatie. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:
Partneralimentatie
- Je ex-partner woont samen met een nieuwe partner;
- Je ex-partner voldoet niet aan haar inspanningsverplichting om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien na de echtscheiding;
- Je ex-partner gaat na de echtscheiding veel meer verdienen;
- Je inkomen is gedaald, waardoor je de afgesproken alimentatie niet meer kunt voldoen;
- Je hebt een nieuwe partner en/of je krijgt opnieuw kinderen;
Kinderalimentatie
- Je ex-partner gaat na de echtscheiding veel meer verdienen;
- Je inkomen is gedaald, waardoor je de afgesproken alimentatie niet meer kunt voldoen;
- Je hebt een nieuwe partner en/of je krijgt opnieuw kinderen;
- Een van je kinderen gaat fulltime werken;