Bankgarantie

Heemstede

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Een bankgarantie is een overeenkomst tussen de bank en een begunstigde partij. In deze overeenkomst staat de bank garant voor een bedrag dat de wederpartij van de begunstigde partij, oftewel de aanvrager van de bankgarantie, is gehouden te betalen aan de begunstigde partij. Indien het om het leveren van een prestatie gaat staat de bank garant voor vergoeding van de geleden schade als de wederpartij zijn verplichting niet nakomt. De bank dient op eerste (schriftelijke) verzoek van de begunstigde partij het in de overeenkomst opgenomen bedrag aan de begunstigde partij te voldoen. Hierdoor ontstaat tevens op dat moment een financiële verplichting tussen de wederpartij en de bank. De bekendste bankgarantie is degene die is opgenomen in meeste koopovereenkomsten voor huizen. De bank staat dan garant als de koper zijn verplichtingen uit hoofde van de koopovereenkomst niet nakomt; dit ter vervanging van de waarborgsom. Een soortgelijke vorm is de huurgarantie; deze ziet op de betaling van huurtermijnen. Als een huurder de huur niet betaalt, kan de verhuurder op dat moment de bankgarantie inroepen.

De wet kent geen bepalingen of regels omtrent de bankgarantie, waardoor deze volledig zelf in te vullen is in de betreffende overeenkomst.

Interessant begrip?

Deel dit begrip via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Meer informatie?
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten