Wanneer een schuldenaar zijn verplichtingen niet nakomt, kan een schuldeiser, onder voorwaarden, het faillissement aanvragen van die schuldenaar. Dit wordt de faillissementsaanvraag genoemd. De aanvraag tot faillissement wordt regelmatig gebruikt als drukmiddel om toch betaling te bewerkstelligen. In sommige gevallen kan het in het belang zijn van de schuldeiser dat daadwerkelijk het faillissement wordt uitgesproken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien een werknemer geen salaris meer betaald krijgt. Wanneer de vennootschap failliet wordt verklaard, kan de werknemer een uitkering aanvragen.
De schuldenaar (BV, eenmanszaak, VOF, Stichting) kan zelf ook een faillissement aanvraag indienen. Daarvoor moet wel aangetoond worden dat de schuldenaar in de toestand verkeert van opgehouden hebben te betalen. Er moeten dus meer schulden dan baten zijn en die toestand moet ook niet van tijdelijke aard zijn. Deze eigen aangifte moet worden ingediend bij de rechtbank en de locatie van de rechtbank is afhankelijk van de (statutaire) vestigingsplaats van de aanvrager.
De rechtbank zal de faillissement aanvraag enkel in behandeling nemen als de navolgende stukken zijn bijgevoegd:
De zittingen tot faillietverklaring vinden in beginsel altijd plaats op een dinsdag. Geadviseerd wordt om de vrijdag ervoor de stukken al in te dienen bij de rechtbank. Naast bovenstaande stukken moet ook een ingevulde vragenlijst vooraf worden ingediend bij een faillissementsaanvraag. Deze vragenlijst is te vinden op de website van Rechtspraak via deze link. U klikt dan op Insolventierecht en selecteert het is niet nodig. Voor de voorbereiding van de eigen aangifte en eventueel de eerste bespreking met de curator is het wel verstandig een insolventierechtadvocaat te raadplegen.
Wilt u een faillissement aanvragen van uw schuldenaar/debiteur dan is de inschakeling van een advocaat wel vereist. In dat geval moet een verzoekschrift worden ingediend en moet worden aangetoond dat er 2 of meer schulden onbetaald worden gelaten, waarbij ten minste 1 schuld opeisbaar moet zijn.
Direct als het faillissement wordt uitgesproken, zal de curator op de stoep staan. De curator zal zich in eerste instantie bezighouden met een inventarisatie van de onderneming. Daarbij zal een doorstart (zie onder) voor de curator een hoge prioriteit hebben. Uiteindelijk zal ook de rechtmatigheid van de bedrijfsvoering (zie onder) door de curator onderzocht worden. Bij nalatigheden kan dat leiden tot privé aansprakelijkheid van de ondernemer/bestuurder
Failliet gaan en een doorstart maken komt onder andere in beeld wanneer de ondernemer voor een informele reorganisatie (herstructurering van bedrijfsactiviteiten en financiële herstructurering) geen tijd of geld meer heeft. In afgeslankte vorm verder gaan is dan een optie. Een succesvolle doorstart vindt veelal plaats binnen een kort tijdsbestek nadat het faillissement is uitgesproken. Het bedrijf moet immers nadat het faillissement is uitgesproken bij voorkeur blijven doordraaien, teneinde te voorkomen dat belangrijke klanten en leveranciers bij lang getreuzel overstappen naar de concurrent of werknemers een andere baan aanvaarden.
Een paar belangrijke punten waarmee met een doorstart rekening moet worden gehouden zijn:
Een belangrijk aandachtspunt voor een curator is het onderzoek naar de rechtmatigheid van de bedrijfsvoering. Met andere woorden en simpel verwoord: ‘heeft de ondernemer zich aan de regels gehouden’.
Een curator zal veelal de volgende zaken checken (niet-limitatief):
In alle gevallen is een goede analyse vooraf van bovenstaande punten cruciaal alvorens tot de aanvraag van een faillissement wordt overgegaan. Bij een negatieve (financiële) impact is een faillissement wellicht niet de juiste keuze.
Equitize Value is een consortium van experts op het gebied van fiscale, financiële, juridische en bedrijfskundige zaken. Ze richten zich op het optimaliseren van ondernemingen door herstructurering van onrendabele onderdelen, optimalisering van ondernemingsactiviteiten en facilitering van financiering en werkkapitaal, om zo de ondernemingswaarde te versterken.
Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug.
Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060
heemstede@hautlegal.nl
Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31 (0)30 2718844
utrecht@hautlegal.nl