Ontslag tijdens ziekte

Heemstede

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Tijdens ziekte gelden er bijzondere ontslagregelingen. Zo geldt in beginsel een opzegverbod, wat inhoudt dat je niet ontslagen kan worden tijdens ziekte. Hier zijn wel grenzen aan verbonden. Zo is ontslag op staande voet nog steeds mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je je niet houdt aan de verplichtingen die gelden tijdens ziekte, zo moet je actief meewerken aan je herstel en re-integratie.

Ook geldt het opzegverbod slechts voor twee jaar ziekte. Na deze twee jaar kun je overeenkomen dat je dienstverband stopt (een beëindigingsovereenkomst), of je werkgever moet ontslag aanvragen bij het UWV. Het UWV toetst dan aan vier criteria: 1) of je langer dan twee jaar ziek bent, 2) of je niet binnen 26 weken zult herstellen, 3) of er geen aangepast werk mogelijk is en 4) of er geen andere functie binnen het bedrijf geschikt is. Slechts als aan alle vier de criteria is voldaan wordt ontslag toegestaan door het UWV.
Een andere uitzondering op het opzegverbod is een proeftijd. Binnen de proeftijd kan je werkgever je nog steeds ontslaan zonder opgave van reden. Hiernaast hoeft de werkgever een aflopend contract niet te verlengen tijdens ziekte. Het is dus mogelijk dat je tijdens ziekte geen contractverlenging krijgt.

In het geval je ziek bent en nog in dienstverband staat met je werkgever, krijg je loon doorbetaald en bouw je vakantiedagen op. In de arbeidsvoorwaarden kan staan dat er na 104 weken ziekte nog 70% van het gebruikelijke loon wordt betaald. Wanneer je ziek bent en geen werkgever meer hebt kan er in de meeste gevallen een ziektewetuitkering worden aangevraagd.

Interessant begrip?

Deel dit begrip via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Meer informatie?
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten