Relatiebeding

Heemstede

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Een relatiebeding zorgt ervoor dat de werknemer bij uitdiensttreding niet de zakelijke relaties van de werkgever met zich mee mag nemen. Een dergelijk beding kan op veel manieren worden ingezet, van heel strikt tot juist soepel. Zo kan er een hoge boete worden afgesproken bij het overtreden van een relatiebeding.
Er is vaak discussie over wat als een relatie wordt gezien. Daarom kan het verstandig zijn dit te verduidelijken in het beding zelf. Soms wordt zelfs een concrete lijst met relaties opgenomen.

Een relatiebeding wordt gezien als een vorm van een concurrentiebeding. Daarom zijn dezelfde voorwaarden van toepassing voor het aangaan hiervan. Zo kan het alleen schriftelijk worden overeengekomen. Verder kan dit alleen met een meerderjarige werknemer. Tot slot moet deze werknemer een contract voor onbepaalde tijd hebben. Heeft een werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd dan is een relatiebeding in principe niet mogelijk. De enige uitzondering hierop is als de werkgever schriftelijk motiveert waarom het een zwaarwegend bedrijfs- of dienstverband heeft bij het overeenkomen van dit specifieke beding met deze specifieke werknemer.
Belangrijk is nog dat het relatiebeding niet geldig is als er sprake is van een onterecht ontslag. Dit houdt in dat wanneer de werkgever na het ontslag een schadevergoeding moet betalen, de werknemer niet gehouden kan worden aan het relatiebeding. Ook de rechter kan een relatiebeding, om verschillende redenen, geheel of gedeeltelijk vernietigen.

Interessant begrip?

Deel dit begrip via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Meer informatie?
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten