HAUT Legal & Tax advocaten

Bodemrecht per 1 januari 2013

Bodemrecht per 1 januari 2013

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het bodemrecht is per 1 januari 2013 gewijzigd. Sinds 1 januari 1992 komt de fiscus een bijzondere positie toe op zaken van de (latere) gefailleerde die tot duurzame stoffering dienen van de bodem van de belastingschuldige. In dit verband wordt wel gesproken van het bodemvoorrecht als ook van het bodemrecht van de fiscus. Deze begrippen moeten goed van elkaar worden onderscheiden! Het begrip bodemvoorrecht wordt gebruikt voor bodemzaken die aan de belastingplichtige toebehoren, maar stil verpand zijn. Het begrip bodemrecht wordt gebruikt voor bodemzaken die niet aan de belastingplichtige toebehoren, maar aan derden. Dit bodemrecht staat derhalve los van de algemene super preferentie die de fiscus, als ook het UWV hebben op het gehele actief nadat alle boedelschulden zijn afgerekend.

 

Belastingdienst

Per 1 januari 2013 is sprake van een aangepast bodemrecht van de fiscus. De aanpassing betreft een  meldingsplicht van partijen, ingeval zij handelingen willen verrichten met bodemzaken, waardoor deze zaken buiten het verhaal door de fiscus op die zaken blijven. Dat betekent bijvoorbeeld dat pandhouders, leveranciers die geleverd hebben onder eigendomsvoorbehoud en lease-maatschappijen deze melding moeten doen.

Ondanks dat de regeling per 1 januari 2013 al is ingevoerd, zal die vanaf 1 april 2013 pas echt een rol gaan spelen. Voor bestaande financieringen per 1 januari 2013 is namelijk een overgangstermijn vastgesteld tot 1 april 2013. Inmiddels wordt langzaam maar zeker duidelijk hoe de meldingsregeling voor de praktijk zal gaan werken. Zo is er een standaard-meldingsformulier beschikbaar gekomen, op basis waarvan de melding bij de Belastingdienst zal moeten gaan plaatsvinden.

Er wordt op dit moment gewerkt aan een regeling dat vrijstelling van de meldingsplicht voor bepaalde gebruiken zal inhouden. Binnenkort zal door het Ministerie worden aangegeven voor wie de vrijstelling van de meldingsplicht zal gaan gelden. Het zal dan vooral gelden voor bijvoorbeeld een leverancier die een specifieke machine onder eigendomsvoorbehoud heeft geleverd of een lessor van een specifieke machine of een specifiek apparaat.

Zodra de duidelijkheid er is, berichten wij u dat z.s.m.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Teruggebeld worden?

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.

Expertises

Recente artikelen

MKB CONTINUÏTEITSSCAN

“HOE ZIET UW CONTINUÏTEIT ERUIT?”

Doe de gratis MKB continuïteitsscan! Voor de ene sector is Covid een zegen en voor de ander een drama. Laat onverlet dat door deze crisis er wellicht een nieuwe strategie gekozen moet worden. Welke kansen of bedreigingen heeft u? 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten