Bodemrecht per 1 januari 2013

Gepubliceerd op: 19/02/2013

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het bodemrecht is per 1 januari 2013 gewijzigd. Sinds 1 januari 1992 komt de fiscus een bijzondere positie toe op zaken van de (latere) gefailleerde die tot duurzame stoffering dienen van de bodem van de belastingschuldige. In dit verband wordt wel gesproken van het bodemvoorrecht als ook van het bodemrecht van de fiscus. Deze begrippen moeten goed van elkaar worden onderscheiden! Het begrip bodemvoorrecht wordt gebruikt voor bodemzaken die aan de belastingplichtige toebehoren, maar stil verpand zijn. Het begrip bodemrecht wordt gebruikt voor bodemzaken die niet aan de belastingplichtige toebehoren, maar aan derden. Dit bodemrecht staat derhalve los van de algemene super preferentie die de fiscus, als ook het UWV hebben op het gehele actief nadat alle boedelschulden zijn afgerekend.

 

Belastingdienst

Per 1 januari 2013 is sprake van een aangepast bodemrecht van de fiscus. De aanpassing betreft een  meldingsplicht van partijen, ingeval zij handelingen willen verrichten met bodemzaken, waardoor deze zaken buiten het verhaal door de fiscus op die zaken blijven. Dat betekent bijvoorbeeld dat pandhouders, leveranciers die geleverd hebben onder eigendomsvoorbehoud en lease-maatschappijen deze melding moeten doen.

Ondanks dat de regeling per 1 januari 2013 al is ingevoerd, zal die vanaf 1 april 2013 pas echt een rol gaan spelen. Voor bestaande financieringen per 1 januari 2013 is namelijk een overgangstermijn vastgesteld tot 1 april 2013. Inmiddels wordt langzaam maar zeker duidelijk hoe de meldingsregeling voor de praktijk zal gaan werken. Zo is er een standaard-meldingsformulier beschikbaar gekomen, op basis waarvan de melding bij de Belastingdienst zal moeten gaan plaatsvinden.

Er wordt op dit moment gewerkt aan een regeling dat vrijstelling van de meldingsplicht voor bepaalde gebruiken zal inhouden. Binnenkort zal door het Ministerie worden aangegeven voor wie de vrijstelling van de meldingsplicht zal gaan gelden. Het zal dan vooral gelden voor bijvoorbeeld een leverancier die een specifieke machine onder eigendomsvoorbehoud heeft geleverd of een lessor van een specifieke machine of een specifiek apparaat.

Zodra de duidelijkheid er is, berichten wij u dat z.s.m.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten