De eigen aanvraag van het faillissement tijdens de coronacrisis

Gevolg ontbreken fysieke zitting

De financiële en economische gevolgen van Covid-19 zijn op alle niveaus voor ondernemers duidelijk voelbaar. Een ondernemer ziet een eigen faillissement over het algemeen niet als een gewenst eindstation. Helaas kan de aanvraag van het eigen faillissement soms onoverkomelijk zijn. In dit artikel licht ik toe hoe de aanvraag van het eigen faillissement van een naamloze of besloten vennootschap gedurende de coronacrisis in zijn werk gaat.

Op dit moment vinden geen fysieke zittingen plaats. Faillissementsaanvragen worden nog steeds inhoudelijk behandeld, maar dan zonder een fysieke zitting. De aanvraag wordt schriftelijk behandeld en uitgesproken. In enkele gevallen vindt behandeling plaats via een telefonische- of digitale verbinding.

Doordat een fysieke zitting ontbreekt, kan de aanvraag van het faillissement niet meer worden aangevuld tijdens de zitting. Dit houdt in dat bij de aanvraag van het faillissement alle vereiste stukken in de juiste vorm moeten worden bijgevoegd. Als één van de stukken ontbreekt, wordt het verzoek niet in behandeling genomen.

Vereisten aanvraag eigen faillissement

Via dit formulier kan een bestuurder of een rechtsgeldige vertegenwoordiger de faillissementsaanvraag van zijn onderneming opstellen. Voeg de volgende stukken toe:

• Schuldenlijst en debiteurenlijst van de rechtspersoon;
• Korte omschrijving van de oorzaak van de financiële problemen;
• Kopie geldig legitimatiebewijs;
• Origineel gewaarmerkte uittreksel(s) KvK van de rechtspersoon tot aan de natuurlijke persoon;
• Gewaarmerkt kopie van de statuten;
• Origineel aandeelhoudersregister;
• Notulen besluit tot faillietverklaring van de algemene of bijzondere vergadering van aandeelhouders. Let er hierbij op dat de handtekeningen van de aandeelhouders origineel moeten zijn.

De eigen aanvraag van het faillissement en de bijbehorende stukken moeten in tweevoud bij de bevoegde rechtbank worden ingediend.

Heb je vragen over (het aanvragen van) een eigen faillissement, neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen graag. Nicky is te bereiken via 06 57 11 27 31 of via Nicky@hautlegal.nl

Heeft u een juridisch probleem?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten staan u graag te woord.

Gerelateerde artikelen

Faillissement en herstructurering

Victor Kruit bij BNR Nieuwsradio

V.H.B. (Victor) Kruit is onlangs te gast geweest in de boeiende podcast ‘Onder curatoren’ van BNR Nieuwsradio. In deze aflevering duikt Victor diep in het intrigerende verhaal van Koopjedeal, van de opkomst tot de ondergang en de uiteindelijke doorstart. Victors vermogen om complexe juridische kwesties begrijpelijk en boeiend te maken

Lees verder »

Akkoord in faillissement

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken, heeft (het bestuur van) de gefailleerde de mogelijkheid om verzet of hoger beroep in te stellen om het faillissement ongedaan te maken. Lukt dit niet en blijft het faillissement van kracht, dan is het aanbieden van een faillissementsakkoord een mogelijkheid om het faillissement te laten

Lees verder »

Aandeelhoudersgeschillen in een BV

Met enige regelmaat worden wij door aandeelhouders (die soms ook bestuurders zijn) van een besloten vennootschap (B.V.) benaderd met de vraag of wij hen kunnen bijstaan in een geschil dat zij hebben met hun mede-aandeelhouder(s) c.q. compagnon(s). De meeste punten waar aandeelhouders over van mening verschillen, betreffen de verdeling van

Lees verder »

Heeft u een juridisch probleem?

Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten