Digitaal procederen – het komt eraan!

Gepubliceerd op: 17/04/2012
Heemstede

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: < 1 minuut

Een speciale procedure gaat partijen in de gelegenheid stellen hun geschil digitaal aan de kantonrechter voor te leggen. Dat staat in het Jaarplan Rechtspraak 2012 dat staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) begin februari 2012 aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Met het project “e-kantonrechter” wil men tegemoet komen aan de wens in de samenleving tot digitale toegankelijkheid van de rechtspraak. Dit project ontwikkelt een digitale procedure waarin de kantonrechter in 6 tot 8 weken (afhankelijk van of ook nog een mondelinge behandeling nodig is) een uitspraak doet. Dit project is (vooralsnog) beperkt tot zaken waarin partijen op grond van art. 96 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering hun geschil in een (vrijwillige) procedure aan de kantonrechter kunnen voorleggen.

Naar verwachting zal het in 2013 mogelijk zijn om dit soort procedures via de “e-kantonrechter” bij de rechtbanken Rotterdam en Den Bosch te voeren. Bij succes zal de Raad voor de Rechtspraak in overleg treden met de wetgever. Naast de technische ontwikkeling en voorlichting over het een en ander zal daarom een juridisch onderzoek plaatsvinden welke wetswijzigingen nodig zijn om de ontwikkelde digitale procedure ook voor andere zaakstypen te gebruiken.

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Nieuws
Leestijd: 2 minuten Wie zijn bedrijf wil overdragen aan directe familieleden, zal een gezonde onderneming willen ‘doorgeven’. Nu veel ondernemingen in zwaar weer verkeren door de coronacrisis, lijkt een bedrijfsopvolging daarom geen logische stap. Hiermee zou je je geliefden opzadelen met…
24-07-2020
Arbeidsrecht blog
Leestijd: 5 minuten De Corona-crisis zal in veel sectoren onvermijdelijk lijden tot herstructurering of tot reorganisaties. In een aantal blogs zullen wij schetsen welke maatregelen een ondernemer (zelf) kan nemen. Als eerste komt aan bod het bedrijfseconomisch ontslag en het reorganisatieplan….
16-07-2020
Arbeidsrecht blog
Leestijd: 5 minuten Het afspiegelingsbeginsel is de voorgeschreven rekenwijze waarop een werkgever moet bepalen welke werknemers hij voor ontslag moet voordragen. Door het afspiegelingsbeginsel wordt het personeelsbestand zo ingekrompen dat de leeftijdsopbouw van werknemers (inclusief payrollers) binnen de categorie uitwisselbare functie…
16-07-2020
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax
HAUT Legal & Tax