HAUT Legal & Tax advocaten

Energieleveranciers in de problemen?

Energieleveranciers in de problemen?

In het Verenigd Koninkrijk en België hebben afgelopen week een aantal energieleverancier hun faillissement aangevraagd. Oorzaak: de hoge energieprijzen. Te verwachten is dat meer energieleveranciers door de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit de komende periode zullen omvallen, ook in Nederland.

Stijgende gasprijzen

Met name kleinere energiebedrijven zullen naar verwachting in de problemen komen. Deze energiebedrijven sluiten jaarcontracten af met de afnemers van gas en elektriciteit. Zij beschikken zelf echter niet over een gasvoorraad. Stijgende energieprijzen zijn niet opgenomen in de verkoopprijzen in de jaarcontracten. De explosieve prijsstijging van de afgelopen periode is niet goed afgedekt in lopende contracten, maar er bestaat wel een leveringsverplichting. Zij moeten dus gas en elektriciteit inkopen tegen een veel hoger tarief dan kan worden doorberekend aan de klant. Ook bij het aangaan van nieuwe leverancierscontracten is het voor energiebedrijven moeilijk dergelijke prijsstijgingen in te calculeren.

Gevolgen voor de klant

Wanneer een energiebedrijf failliet wordt verklaard, worden klanten direct overgenomen door andere energiebedrijven. Consumenten komen dan ook niet zonder gas en elektriciteit te zitten. Vooruitbetaalde voorschotten, waarborgsommen, en welkomstkortingen worden dan niet verrekend, waardoor eindgebruikers van energie mogelijk veel geld mislopen.

Problemen bij een strenge winter

Het probleem zit er in dat niet van tevoren is vast te stellen hoeveel gas en/of elektriciteit de eindgebruikers zullen verbruiken, en dus op voorhand niet in te schatten is hoeveel gas moet worden ingekocht. Ook beschikken kleine leveranciers niet over de capaciteit om gas op te slaan en kopen maar voor korte termijn in. Het gasgebruik door eindgebruikers is nu nog beperkt. De komende wintermaanden zullen voor veel energieleveranciers de doorslag geven. Daarbij zijn de marges in de energiemarkt klein. Wanneer de komende wintermaanden koud zijn, en het gasverbruik dus hoog, zullen leveranciers meer moeten inkopen tegen de huidige hoge prijzen. Naar schatting levert zal dit voor zo’n zes energieleveranciers problemen opleveren. Bij de huidige gasprijzen is een faillissementsgolf dan niet uit te sluiten.

Teruggebeld worden?

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.

Expertises

Recente artikelen

MKB CONTINUÏTEITSSCAN

“HOE ZIET UW CONTINUÏTEIT ERUIT?”

Doe de gratis MKB continuïteitsscan! Voor de ene sector is Covid een zegen en voor de ander een drama. Laat onverlet dat door deze crisis er wellicht een nieuwe strategie gekozen moet worden. Welke kansen of bedreigingen heeft u? 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten