Energieleveranciers in de problemen?

In het Verenigd Koninkrijk en België hebben afgelopen week een aantal energieleverancier hun faillissement aangevraagd. Oorzaak: de hoge energieprijzen. Te verwachten is dat meer energieleveranciers door de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit de komende periode zullen omvallen, ook in Nederland.

Stijgende gasprijzen

Met name kleinere energiebedrijven zullen naar verwachting in de problemen komen. Deze energiebedrijven sluiten jaarcontracten af met de afnemers van gas en elektriciteit. Zij beschikken zelf echter niet over een gasvoorraad. Stijgende energieprijzen zijn niet opgenomen in de verkoopprijzen in de jaarcontracten. De explosieve prijsstijging van de afgelopen periode is niet goed afgedekt in lopende contracten, maar er bestaat wel een leveringsverplichting. Zij moeten dus gas en elektriciteit inkopen tegen een veel hoger tarief dan kan worden doorberekend aan de klant. Ook bij het aangaan van nieuwe leverancierscontracten is het voor energiebedrijven moeilijk dergelijke prijsstijgingen in te calculeren.

Gevolgen voor de klant

Wanneer een energiebedrijf failliet wordt verklaard, worden klanten direct overgenomen door andere energiebedrijven. Consumenten komen dan ook niet zonder gas en elektriciteit te zitten. Vooruitbetaalde voorschotten, waarborgsommen, en welkomstkortingen worden dan niet verrekend, waardoor eindgebruikers van energie mogelijk veel geld mislopen.

Problemen bij een strenge winter

Het probleem zit er in dat niet van tevoren is vast te stellen hoeveel gas en/of elektriciteit de eindgebruikers zullen verbruiken, en dus op voorhand niet in te schatten is hoeveel gas moet worden ingekocht. Ook beschikken kleine leveranciers niet over de capaciteit om gas op te slaan en kopen maar voor korte termijn in. Het gasgebruik door eindgebruikers is nu nog beperkt. De komende wintermaanden zullen voor veel energieleveranciers de doorslag geven. Daarbij zijn de marges in de energiemarkt klein. Wanneer de komende wintermaanden koud zijn, en het gasverbruik dus hoog, zullen leveranciers meer moeten inkopen tegen de huidige hoge prijzen. Naar schatting levert zal dit voor zo’n zes energieleveranciers problemen opleveren. Bij de huidige gasprijzen is een faillissementsgolf dan niet uit te sluiten.

Heeft u een juridisch probleem?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten staan u graag te woord.

Gerelateerde artikelen

Faillissement en herstructurering
hautlegal

Victor Kruit bij BNR Nieuwsradio

We zijn trots om te delen dat onze eigen V.H.B. (Victor) Kruit, van Haut Legal, onlangs te gast was in de boeiende podcast ‘Onder curatoren’

Lees verder »

Akkoord in faillissement

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken, heeft (het bestuur van) de gefailleerde de mogelijkheid om verzet of hoger beroep in te stellen om het faillissement ongedaan

Lees verder »

Heeft u een juridisch probleem?

Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten