Of je als ondernemer producten inkoopt en doorverkoopt of dat je zelf een product ontwikkelt en/of produceert of idee hebt dat je op de markt wil brengen; de afspraken die je dan met anderen maakt zijn heel verschillend. Verkoop je je producten aan consumenten dan heb je, als ondernemer, met veel dwingende wettelijke regels rekening te houden. Hetzelfde geldt als je alleen de tussenschakel bent en bijvoorbeeld ruimte biedt aan anderen op een platform om hun producten te verkopen. In iedere vorm gelden andere regels.
Zo kan van belang zijn om afspraken voor de lange termijn te maken met een betrouwbare club van samenwerkingspartners. Maar dat geldt voor lang niet alle ondernemingen of producten of diensten. Voor ieder product, dienst en onderneming is dit anders en is een andere aanpak gewenst. En dit geldt niet alleen voor de verkoop, maar ook voor de inkoop van producten en (aanvullende) diensten.
Ook voor het vastleggen van afspraken zijn er meerdere mogelijkheden. Soms is het van belang dat alle afspraken juridisch waterdicht zijn vastgelegd en soms is dat niet mogelijk of wenselijk. Misschien is het in jouw geval als ondernemer helemaal niet wenselijk om afspraken op papier te maken. Belangrijk is wel dat je de keuze bewust maakt en weet wat de gevolgen en/of risico’s kunnen zijn.
Wij helpen je graag bij het bepalen van de juiste strategie en bij het uitwerken van deze strategie. Niet alleen richting de contractspartner maar ook intern. Wij hebben ruime ervaring met allerlei soorten samenwerkingen en contracten. Bijvoorbeeld op het gebied van koop, e-commerce, productie, (consumenten)verkoop, licenties, distributie, franchise, agentuur, marketing, verkoop via een platform, huur etc.
Of partijen nu zakelijk of privé zaken met elkaar doen, er is altijd sprake van een overeenkomst. Ongeachte of de afspraken mondeling of schriftelijk zijn aangegaan. De afspraken (overeenkomst) bepalen de rechtsverhouding tussen partijen. Mogelijk zijn er algemene voorwaarden op de relatie met de derde zonder dat je je hier bewust van bent.
Als partijen het op een bepaald moment niet eens zijn en in een geschil belanden, wordt gekeken naar de afspraken die partijen hebben gemaakt. Het is dan ook heel belangrijk dat de afspraken die je als ondernemer voor ogen hebt ook daadwerkelijk zo zijn vastgelegd. Welke partij is aansprakelijk in welke situatie, wat moet er precies geleverd worden en wat geldt als een partij niet kan leveren? Wij kunnen je heel goed helpen bij het maken van de belangrijke afspraken. Wij zijn gespecialiseerd in het adviseren, onderhandelen en opstellen van contracten. Dit geldt ook voor het opstellen of aanpassen van algemene voorwaarden of het maken van een risicoanalyse van de algemene voorwaarden van een contractpartner.
Niet ieder contract kan zomaar beëindigd worden. Zelfs niet als afspraken alleen maar mondeling zijn gemaakt. Tegelijkertijd kun je veel invloed uitoefenen op de beëindiging van een contract. Bij de wens om een contract te beëindigen is het belangrijk om het juridisch speelveld goed te kennen en de juiste strategie te kiezen.
Leg uw zaak voor en schakel direct met één van onze advocaten.
Heemstede | Nijverheidsweg 7 2102 LJ Heemstede +31 (0)23 – 531 0060 |
Utrecht | Hooghiemstraplein 167 3514 AZ Utrecht +31 (0)30 - 271 8844 info@hautlegal.nl |
Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax.