Extra korting op de opzegtermijn als gevolg van de WWZ?

Gepubliceerd op: 24/04/2015

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

Zoals in eerdere artikelen al aangegeven zal een werkgever na 1 juli aanstaande niet meer kunnen kiezen via welke procedure een arbeidsovereenkomst beëindigd wordt. Deze vrije keuze is er tot 1 juli nog wel. Vanaf 1 juli 2015 bepaalt de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) welke route er gevolgd moet worden. Leuke bijkomstigheid voor de werkgever is wel weer dat bij de UWV procedure vanaf 1 juli 2015 de gehele looptijd van de procedure van de opzegtermijn mag worden afgetrokken.

Tot 1 juli 2015 mag een werkgever zelf kiezen of deze het ontslag van een werknemer voorlegt aan het UWV (voor een ontslagvergunning) of aan de kantonrechter (voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst). Welke keuze de werkgever maakt, hangt van een aantal factoren af, maar de belangrijkste zijn toch wel: de duur van de procedure en het kostenplaatje. De procedure bij de kantonrechter is sneller klaar, maar de kantonrechter bepaalt meestal dat een ontslagvergoeding betaald moet worden. De procedure bij het UWV duurt langer, maar daar hoeft geen vergoeding betaald te worden. Vanaf 1 juli 2015 komt deze keuzevrijheid te vervallen.

Als de werkgever een werknemer wil ontslaan wegens ‘persoonlijke redenen’, zoals disfunctioneren, veelvuldig ziekteverzuim of een verstoorde arbeidsrelatie, moet deze vanaf 1 juli 2015 bij de kantonrechter zijn. Als de werkgever een werknemer wil ontslaan wegens bedrijfseconomische omstandigheden of omdat hij twee jaar ziek is geweest en de werkgever geen (aangepast) werk voor hem heeft, moet deze daarvoor vanaf 1 juli 2015 toestemming vragen aan het UWV. Met die toestemming in de hand kan de werkgever dan de arbeidsovereenkomst opzeggen. Daarbij moet nog wel de opzegtermijn in acht genomen worden.

Als onder de huidige wetgeving een werknemer na het doorlopen van de procedure bij het UWV wordt ontslagen, mag de werkgever een maand van de opzegtermijn aftrekken, maar er moet altijd één maand overblijven. Ná 1 juli 2015 mag een werkgever de gehele duur van de procedure van de opzegtermijn aftrekken. Dat is bijna altijd meer dan één maand. Het gaat hier om de tijd die ligt tussen de datum waarop UWV het (volledige!) ontslagverzoek heeft ontvangen en de datum waarop UWV toestemming heeft verleend. Ook na 1 juli moet uiteraard nog wel in ieder geval één maand overblijven. Extra korting op de opzegtermijn dus voor de werkgever.

Het UWV moet vanaf 1 juli 2015 in de (gedateerde) beslissing zetten wanneer het volledige verzoek om toestemming is ontvangen. Zo weten beide partijen precies hoelang de procedure heeft geduurd en waar ze aan toe zijn met betrekking tot de opzegtermijn.

[dt_gap height=”10″][dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”fancy” line=”true” style=”0″ animation=”right”]Heeft u vragen over de Wet Werk en Zekerheid en/of over de gevolgen die de wijzigingen voor u kunnen hebben? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicky Schaap, een van de arbeidsrechtsspecialisten van Siebert & Becker Advocaten. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van onze Legal Scan Arbeidsrecht om uw arbeidsovereenkomsten door onze specialisten te laten toetsen aan de nieuwe wet.[/dt_call_to_action]

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten