HAUT Legal & Tax advocaten

Geen inzage in het medisch dossier van de werknemer

Geen inzage in het medisch dossier van de werknemer

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (‘EHRM’) heeft recentelijk een belangrijke uitspraak gedaan in een zaak waarin de vraag centraal stond of een werkgever al dan niet recht heeft op inzage in het medisch dossier van een werknemer bij arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschikt

In deze zaak stelde de werknemer dat hij arbeidsongeschikt was geworden als gevolg van een beroepsziekte. De werkgever wenste inzage in het medisch dossier van deze werknemer om aan te kunnen tonen dat dit niet het geval was. De werknemer stelde vervolgens dat inzage in het medisch dossier een schending van zijn privacy zou betekenen. Ook zou met inzage in het medisch dossier door de werkgever een inbreuk gemaakt worden op het medisch beroepsgeheim.

Het EHRM heeft de belangen van werkgever en werknemer afgewogen en oordeelde uiteindelijk dat de werkgever geen recht heeft op inzage in het medisch dossier van de werknemer. Werkgever had immers de mogelijkheid de rechter te verzoeken een onafhankelijke arts naar het dossier te laten kijken. De werkgever heeft in dit geval dus voldoende waarborgen voor een eerlijk proces. De privacy van de werknemer en het medisch beroepsgeheim dienen dan ook gerespecteerd te worden.

Bron: EHRM 18 april 2012, zaaknummer 20041

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Advocaten Haarlem en Utrecht
Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.

Expertises

Recente artikelen

Teruggebeld worden?

Deze website gebruikt cookies. Bekijk de algemene voorwaarden of privacyregelement.

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten