“Het grootste keurbedrijf uit Nederland is de nummer 1 in consumentenbedrog!”

Gepubliceerd op: 08/03/2021

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

Mag je zo’n negatieve uitspraak doen over je concurrenten? Deze en soortgelijke vragen spelen vaak in zaken over vergelijkende reclame. Bij vergelijkende reclame wordt een product of dienst vergeleken met die van een concurrent. Het idee hierachter is dat een potentiële klant de voor- en nadelen van de producten of diensten kan afwegen. Door de vergelijking met de concurrent maakt een bedrijf reclame voor zichzelf.

Bovenstaande uitspraak deed Premiumkeur over haar concurrenten Woningkeur en Perfectkeur. De bedrijven voeren bouwtechnische keuringen voor potentiële huizenkopers uit. Met een positieve bouwtechnische keuring kan een makelaar een huis sneller verkopen. Premiumkeur was van mening dat haar concurrenten onder een hoedje speelden met makelaars. In ruil voor een positieve keuring, zou de makelaar geld aan het keuringsbedrijf betalen. Premiumkeur zag zichzelf als een klokkenluider met maar één doel: zo veel mogelijk huizenkopers op de hoogte stellen van deze wanpraktijken.

Daarom plaatste Premiumkleur op haar websites en het Youtube-kanaal vele teksten over de slechte diensten van haar concurrenten. Het bleef niet bij loze beschuldigen. Woningkeur en Perfectkeur zouden corrupte marionetten van de makelaars zijn, die zich schuldig maken aan consumentenbedrog. Daarnaast zouden zij gebreken over het hoofd zien en helpen met de verkoop van een gebrekkig huis. Ondertussen prees Premiumkleur volop haar eigen diensten aan: uiteraard voerde zij wél 100% onafhankelijke keuringen uit. Hiermee maakte Premiumkeur dus vergelijkende reclame.

Woningkleur en Perfectkeur waren niet blij met de beschuldigingen. Zij startten een procedure bij de rechtbank Amsterdam. Volgens hen was er sprake ongeoorloofde vergelijkende reclame. Premiumkleur kraakte namelijk zonder bewijs hun diensten af.

De rechter is het met Woningkleur en Perfectkeur eens. Vergelijkende reclame is in beginsel toegestaan, maar moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De reclame moet gebaseerd zijn op juiste gegevens. Zo kan de potentiële klant zelf een vergelijking tussen twee producten of diensten maken. Premiumkleur had onvoldoende bewijs dat er sprake was van corrupte samenwerking tussen de bouwkeuringsbedrijven en makelaars. Zulke zware beschuldigingen had Premiumkeur dus niet mogen doen. Een andere voorwaarde is dat niet kleinerend over de concurrent mag worden gesproken. Daarom waren beschuldigingen dat Woningkeur en Perfectkeur (expres) gebreken over het hoofd zagen niet geoorloofd. Het leek namelijk alsof de bedrijven met opzet woningkopers benadeelden, terwijl hiervan geen sprake was. De rechter oordeelde dat Premiumkleur alle beschuldigende teksten van haar website en Youtube-kanaal moest verwijderen.

De uitspraak van de Amsterdamse rechter laat perfect de kern van vergelijkende reclame zien: vergelijken mag, maar het moet geen moddergooien worden.

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Janneke Mobron

Advocaat sinds 2007 en partner, gespecialiseerd in mededingingsrecht, franchise-, agentuur- en distributie-overeenkomsten.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten