Huwelijkse voorwaarden: Een straf of een zegen?

Gepubliceerd op: 15/10/2012

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

Als ondernemer heeft u waarschijnlijk gekozen voor huwelijkse voorwaarden. Verstandig, omdat op die manier het vermogen van uw partner (de niet-ondernemer) veilig is.

In de meeste huwelijkse voorwaarden is een periodiek verrekenbeding opgenomen. En daar zit nu net het probleem. De meeste huwelijkse voorwaarden verdwijnen na de bruiloft in een diepe la en de jaarlijkse periodieke verrekening vindt nimmer plaats. Let op: Mocht u ooit gaan scheiden dan kan dat grote financiële gevolgen hebben. Dat blijkt uit het volgende voorbeeld.

Voorbeeld ondernemer Kees de Rooij

Ondernemer Kees de Rooij is in 1995 op huwelijkse voorwaarden getrouwd met Patricia de Vries. In de huwelijkse voorwaarden is een zogenaamd Amsterdams (=periodiek) verrekenbeding opgenomen.  Kees en Patricia hebben nooit verrekend. Na 17 jaar huwelijk wordt Patricia verliefd op haar Griekse tennisleraar. Het huwelijk overleeft deze informele contacten niet. Kees en Patricia gaan scheiden.

Kees is zakelijk erg succesvol geweest. De aandelen welke destijds zijn volgestort voor € 20.000 zijn flink in waarde gestegen. De rechter stelt vast dat de € 20.000 gefinancierd is uit overgespaarde, niet verrekende inkomsten. De waarde van de aandelen is opgelopen tot maar liefst € 2.000.000.

Juist omdat bij de financiering van de aandelen niet verrekend is, besluit de rechter dat Patricia aanspraak maakt op 50% van € 2.000.000! Eén miljoen Euro, goed voor veel tennisvakanties met haar nieuwe geliefde!

Belangrijk is dat dit voorkomen had kunnen worden. Met een juiste omschrijving van het inkomensbegrip in de huwelijkse voorwaarden,  alsmede een correcte verrekening waren de druiven voor Kees niet zo zuur geweest. Dan had Patricia aan het einde van het huwelijk een vordering op Kees gehad van slechts € 10.000 (vanaf 1 januari 2012 vermeerderd met rente).

Als Haut Legal & Tax Advocaten nemen wij uw huwelijkse voorwaarden graag met u en uw partner door en zetten wij aan de hand van uw vermogensposities de gevolgen hiervan voor u op een rij. Wij kunnen u vervolgens adviseren deze al dan niet te wijzigen. Daarnaast kunnen wij jaarlijks voor u de periodieke verrekening uitvoeren. Heeft u tot dusverre nooit verrekend dan kunnen wij een vaststellingsovereenkomst opmaken die dan als startpunt kan dienen voor toekomstige verrekening.

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten