Huwelijkse voorwaarden: Een straf of een zegen?

Als ondernemer heeft u waarschijnlijk gekozen voor huwelijkse voorwaarden. Verstandig, omdat op die manier het vermogen van uw partner (de niet-ondernemer) veilig is.

In de meeste huwelijkse voorwaarden is een periodiek verrekenbeding opgenomen. En daar zit nu net het probleem. De meeste huwelijkse voorwaarden verdwijnen na de bruiloft in een diepe la en de jaarlijkse periodieke verrekening vindt nimmer plaats. Let op: Mocht u ooit gaan scheiden dan kan dat grote financiële gevolgen hebben. Dat blijkt uit het volgende voorbeeld.

Voorbeeld ondernemer Kees de Rooij

Ondernemer Kees de Rooij is in 1995 op huwelijkse voorwaarden getrouwd met Patricia de Vries. In de huwelijkse voorwaarden is een zogenaamd Amsterdams (=periodiek) verrekenbeding opgenomen.  Kees en Patricia hebben nooit verrekend. Na 17 jaar huwelijk wordt Patricia verliefd op haar Griekse tennisleraar. Het huwelijk overleeft deze informele contacten niet. Kees en Patricia gaan scheiden.

Kees is zakelijk erg succesvol geweest. De aandelen welke destijds zijn volgestort voor € 20.000 zijn flink in waarde gestegen. De rechter stelt vast dat de € 20.000 gefinancierd is uit overgespaarde, niet verrekende inkomsten. De waarde van de aandelen is opgelopen tot maar liefst € 2.000.000.

Juist omdat bij de financiering van de aandelen niet verrekend is, besluit de rechter dat Patricia aanspraak maakt op 50% van € 2.000.000! Eén miljoen Euro, goed voor veel tennisvakanties met haar nieuwe geliefde!

Belangrijk is dat dit voorkomen had kunnen worden. Met een juiste omschrijving van het inkomensbegrip in de huwelijkse voorwaarden,  alsmede een correcte verrekening waren de druiven voor Kees niet zo zuur geweest. Dan had Patricia aan het einde van het huwelijk een vordering op Kees gehad van slechts € 10.000 (vanaf 1 januari 2012 vermeerderd met rente).

Als Haut Legal & Tax Advocaten nemen wij uw huwelijkse voorwaarden graag met u en uw partner door en zetten wij aan de hand van uw vermogensposities de gevolgen hiervan voor u op een rij. Wij kunnen u vervolgens adviseren deze al dan niet te wijzigen. Daarnaast kunnen wij jaarlijks voor u de periodieke verrekening uitvoeren. Heeft u tot dusverre nooit verrekend dan kunnen wij een vaststellingsovereenkomst opmaken die dan als startpunt kan dienen voor toekomstige verrekening.

Heeft u een juridisch probleem?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten staan u graag te woord.

Gerelateerde artikelen

AKKOORD IN FAILLISSEMENT

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken, heeft (het bestuur van) de gefailleerde de mogelijkheid om verzet of hoger beroep in te stellen om het faillissement ongedaan

Lees verder »

Heeft u een juridisch probleem?

Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten