Indexering huurprijs

Gepubliceerd op: 22/01/2020

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

In de praktijk rijst geregeld de vraag hoe, als de huurovereenkomst voorziet in een automatische indexering, gehandeld moet worden als de verschuldigde verhogingen jarenlang niet betaald zijn zonder dat de verhuurder daarover geklaagd heeft.

Hiervoor bestaan nog steeds geen vaste harde regels, zodat er soms in de ene zin beslist wordt, en soms in de andere zin. De regel ‘afspraak is afspraak’ pleit er voor dat de verhuurder inderdaad aanspraak kan maken op achterstallige indexeringen. Aan de andere kant confronteert dat de huurder, die eerdere boekjaren vaak al afgesloten zal hebben, in het lopende boekjaar met een onverwachte tegenvaller. Een huurder die mede door slordigheid van zijn verhuurder in financiële problemen komt, zou onder omstandigheden kunnen overwegen om een beroep te doen op onvoorziene omstandigheden die een wijziging of een gehele of gedeeltelijke ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigen. Een verhuurder dient wel rekening te houden dat voor vergeten indexverhogingen in beginsel een verjaringstermijn van 5 jaar geldt. Echter recent heeft het Gerechtshof Amsterdam geoordeeld dat wanneer een huurovereenkomst voorziet in een automatische indexering van de huurprijs, de verjaring niet in de weg staat aan het doorindexeren van de verjaarde jaarlijkse indexeringen voor het berekenen van de juiste actuele huurprijs (Gerechtshof Amsterdam 13 maart 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:836).

Overigens realiseert een verhuurder zich veelal niet welke financiële voordelen te behalen zijn met een voor hem gunstige indexeringsregeling. Een indexeringsregeling kan een verhuurder namelijk eenvoudig de mogelijkheid geven om jaarlijks en zonder rechterlijke tussenkomst de huurprijs te verhogen. Sterker nog een wettelijke basis voor de huurprijsindexering bij de huur van bedrijfsruimte ontbreekt. Het is dan ook in sommige gevallen slim om zelf als verhuurder een indexeringsregeling te bedenken en als verhuurder een jaarlijkse indexering van bijvoorbeeld 3% of meer voor te stellen.

Heeft u hulp nodig bij deze onderhandelingen of wenst u meer specifiek advies in uw specifieke situatie? Neem dan contact op met Janthijn Siebert – 023-5310060janthijn@hautlegal.nl.

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Janthijn Siebert

Advocaat sinds 2003, curator en partner, gespecialiseerd in faillissementsrecht (Grotius), huurrecht en ondernemingsrecht, Grotius fusies en overnames, lid van INSOLAD

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten