Een nalatenschap wordt (gelukkig) vrijwel altijd beneficiair aanvaard. Dat voorkomt namelijk de mogelijkheid dat u als erfgenaam met uw eigen vermogen aansprakelijk bent als de schulden omvangrijker blijken dan de bezittingen.
Nadeel van het beneficiair aanvaarden van een nalatenschap is dat eventuele schuldeisers moeten worden opgeroepen en in sommige situaties advertenties moeten worden geplaatst in kranten. Een executeur biedt dan uitkomst. Wanneer die kan aantonen dat de nalatenschap per saldo positief is, dan gelden deze formaliteiten niet. Het loont dus zeker om in een testament een executeur te benoemen.
Onervaren personen aangesteld tot executeur
Steeds vaker worden relatief onervaren personen aangesteld tot executeur. Deze onervarenheid gaat veelal gepaard met een gebrek aan kennis waardoor de betreffende persoon wellicht ongewenst risico’s neemt. Voorbeeld is de steeds veranderende wetgeving. Vanaf begin 2012 is de executeur bijvoorbeeld wettelijk verplicht om de aangifte erfbelasting (voorheen successierecht) te doen. Daarmee wordt hij tevens aansprakelijk voor de betaling van de erfbelasting. Komt de Belastingdienst erachter en blijven de erfgenamen in gebreke om de extra verschuldigde erfbelasting te betalen, dan klopt de Belastingdienst aan bij de executeur.
Deze aansprakelijkheid geldt niet als de executeur kan aantonen dat hem geen verwijt kan worden gemaakt. Een zorgvuldig handelend executeur hoeft dan ook niet in de problemen te komen. Maar mocht hij wel aansprakelijk zijn en komen te overlijden, dan gaat de belastingschuld mee in zijn eigen erfenis. Conclusie het is raadzaam om als executeur altijd beneficiair te aanvaarden, om de erfenis van belastingschuld naar de erfgenamen te voorkomen.