Nalatenschap beneficiair aanvaarden als executeur!?

Gepubliceerd op: 24/09/2012

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: < 1 minuut

Een nalatenschap wordt (gelukkig) vrijwel altijd beneficiair aanvaard. Dat voorkomt namelijk de mogelijkheid dat u als erfgenaam met uw eigen vermogen aansprakelijk bent als de schulden omvangrijker blijken dan de bezittingen.

Nadeel van het beneficiair aanvaarden van een nalatenschap is dat eventuele schuldeisers moeten worden opgeroepen en in sommige situaties advertenties moeten worden geplaatst in kranten. Een executeur biedt dan uitkomst. Wanneer die kan aantonen dat de nalatenschap per saldo positief is, dan gelden deze formaliteiten niet. Het loont dus zeker om in een testament een executeur te benoemen.

Onervaren personen aangesteld tot executeur

Steeds vaker worden relatief onervaren personen aangesteld tot executeur. Deze onervarenheid gaat veelal gepaard met een gebrek aan kennis waardoor de betreffende persoon wellicht ongewenst risico’s neemt. Voorbeeld is de steeds veranderende wetgeving. Vanaf begin 2012 is de executeur bijvoorbeeld wettelijk verplicht om de aangifte erfbelasting (voorheen successierecht) te doen. Daarmee wordt hij tevens aansprakelijk voor de betaling van de erfbelasting. Komt de Belastingdienst erachter en blijven de erfgenamen in gebreke om de extra verschuldigde erfbelasting te betalen, dan klopt de Belastingdienst aan bij de executeur.

Deze aansprakelijkheid geldt niet als de executeur kan aantonen dat hem geen verwijt kan worden gemaakt. Een zorgvuldig handelend executeur hoeft dan ook niet in de problemen te komen. Maar mocht hij wel aansprakelijk zijn en komen te overlijden, dan gaat de belastingschuld mee in zijn eigen erfenis. Conclusie het is raadzaam om als executeur altijd beneficiair te aanvaarden, om de erfenis van belastingschuld naar de erfgenamen te voorkomen.

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten