Nieuw: Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid

Gepubliceerd op: 01/04/2014

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nieuw: Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid 

Werkgevers hebben een tewerkstellingsvergunning nodig voor werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER), anders mogen deze werknemers hier niet werken. Vanaf 1 april 2014 kan deze vergunning in combinatie met een verblijfsvergunning worden aangevraagd (Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid; GVVA). Dit in navolging van een Europese Richtlijn.

Tot de Europese Economische Ruimte behoren alle landen van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Bij de GVVA wordt daarnaast Zwitserland ook tot de EER gerekend.

De gecombineerde vergunning verblijf en arbeid voorkomt het overmatig vergunningen aanvragen.

Het is een combinatie van de tewerkstellingsvergunning en de verblijfsvergunning. Het geeft het recht om in Nederland te wonen en te werken.

Voor wie

De gecombineerde vergunning is bedoeld voor werknemers en stagiaires die hier drie maanden of langer komen werken. Er zijn echter uitzonderingen:  Seizoenswerkers, asielzoekers, studenten (dus niet alleen stagiair) en Kroaten kunnen geen gecombineerde vergunning aanvragen. Zij moeten bij het UVW een tewerkstellingsvergunning vragen en bij de IND een verblijfsvergunning. Ook werknemers die korter dan drie maanden komen werken, hebben nog steeds een losse tewerkstellingsvergunning nodig. Werknemers die uit Kroatië komen hebben daarentegen weer geen GVVA nodig, omdat ze geen verblijfsvergunning nodig hebben.

Waarom vergunning

Er mag niet zomaar personeel uit het buitenland gehaald worden. Om verdringing van de Nederlandse werknemers te voorkomen, wordt alleen een GVVA of een tewerkstellingsvergunning afgegeven, als een vacature meer dan vijf weken open staat en bij moeilijk vervulbare vacatures moet hij zelfs drie maanden open staan. Daarbij moet de werkgever alle beschikbare middelen binnen Nederland of de EER gebruikt hebben, om de vacature te vervullen.
Voor hogere leidinggevenden, specialisten, sportcoaches, sporters en artiesten hoeft de werkgever niet de  hiervoor genoemde termijn af te wachten, maar dient hij wel een tewerkstellingsvergunning aan te vragen.

Wanneer niet

De tewerkstellingsvergunning hoeft niet aangevraagd te worden, als het om een kenniswerker gaat (hoogopgeleide werknemer) en als de werknemer alreeds in het bezit is van een verblijfsvergunning, waarbij arbeid is toegestaan. Kenniswerkers hebben wel een verblijfsvergunning nodig.

Ook als deze werknemers van buiten de EER komen, maar werken voor een bedrijf uit een andere lidstaat van de Europese Unie hoeft er geen vergunning aangevraagd te worden. Wel moeten deze werknemers gemeld worden bij het UWV.

Hoe

Een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid: de GVVA, moet aangevraagd worden bij de IND.

Elk jaar moet er opnieuw een vergunning aangevraagd worden. Pas als de werknemer hier langer dan vijf jaar werkt, hoeft dit niet meer (voor 1 januari dit jaar was dit nog drie jaar).

De vergunning wordt aangevraagd door en verleend aan de werkgever. Deze kan echter, ook als aan alle voorwaarden is voldaan, worden geweigerd. Bijvoorbeeld als deze werkgever eerder is veroordeeld voor het overtreden van arbeidswet- en regelgeving.

De eisen voor de tewerkstelling blijven hetzelfde, alleen de procedure voor het aanvragen van de vergunningen veranderd, door de toevoeging van deze gecombineerde vergunning.

[/vc_column_text][dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”fancy” line=”false” style=”0″ animation=”none”]Heeft u vragen over bovenstaande? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de arbeidsrechtsspecialisten van Siebert & Becker Advocaten.[/dt_call_to_action][/vc_column][/vc_row]

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten