Ontslag met wederzijds goedvinden tijdens ziekte? pas op!

Gepubliceerd op: 01/02/2016

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

Een werknemer kan al sinds 1 oktober 2006 instemmen met een ontslag met wederzijds goedvinden zonder dat dit gevolgen heeft voor zijn aanspraak op een WW-uitkering. Wel moet de vaststellingsovereenkomst waarin dit ontslag geregeld is aan een aantal voorwaarden voldoen. Maar hoe zit dit voor een werknemer die ziek is ten tijde van het ontslag met wederzijds goedvinden? Heeft deze ook onverkort recht op een Ziektewetuitkering?

Indien een werknemer ziek is zal deze geen aanspraak willen en mogen maken op een WW-uitkering, maar in plaats daarvan op een ziektewetuitkering. De werknemer is immers niet in staat en beschikbaar om te werken en kan ook niet aan zijn/haar sollicitatieverplichtingen voldoen. Dit zijn verplichtingen die de Werkloosheidswet stel aan degenen die een WW-uitkering zullen ontvangen. De Ziektewet stelt echter ook regels voor de ontvanger van een ziektewetuitkering. Hoofdregel is dat de werknemer die op enig moment in de eerste 2 jaar van zijn ziekte meewerkt aan een beëindiging van zijn dienstverband, per einde dienstverband geen aanspraak heeft op een ZW-uitkering. Er is dan in de woorden van de Ziektewet sprake van een zogenoemde ‘benadelingshandeling’. Er is sprake van ‘benadeling’ omdat de werknemer gedurende de eerste 2 jaar van zijn ziekte recht heeft op loondoorbetaling door zijn werkgever. Indien werknemer dat recht opgeeft, benadeelt hij het UWV (als uitkeringverstrekker) door daar een ziektewetuitkering aan te vragen.

Uiteraard is een ontslag met wederzijds goedvinden zonder risico wel mogelijk indien de werknemer ‘tijdelijk’ ziek is. Bijvoorbeeld ziekte vanwege de situatie of spanningen op het werk. Deze is dan immers hersteld op datum van beëindiging van de arbeidsovereenkomst.  Hij/zij kan dan immers een WW-uitkering aanvragen omdat hij/zij aan de sollicitatieverplichtingen kan voldoen en beschikbaar is om werk te aanvaarden. Mocht de werknemer tijdens de WW-periode weer terugvallen in ziekte en niet meer kunnen voldoen aan de voorwaarden van de Werkloosheidswet, dan kan hij/zij een succesvol beroep doen op een Ziektewetuitkering, indien hij/zij langer dan 28 dagen een WW-uitkering heeft genoten.

Ook is het in sommige gevallen toch mogelijk een beëindiging met wederzijds goedvinden overeen te komen zonder dat dit gevolgen heeft op de aanspraak op een ziektewetuitkering. Indien het een beëindiging betreft als gevolg van disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie, of verwijtbaar handelen van de werkgever en op voorhand de kans zeer groot is dat in een ontbindingsprocedure voor de kantonrechter het ontbindingsverzoek wordt toegewezen, kan wel een ziektewetuitkering worden verstrekt.  Het ontslag is dan immers onvermijdelijk, zodat het UWV niet het standpunt kan innemen dat zij wordt benadeeld. Naast nadelig voor de werknemer, kan dit ook nadelig zijn voor de werkgever. De werknemer zal immers de vaststellingsovereenkomst proberen te vernietigen op grond van dwaling om zo toch een inkomen veilig te stellen.

Voor advies over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tijdens ziekte kunt u contact opnemen met een van de arbeidsrechtsspecialisten van HAUT Legal & Tax.

 

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten