Optimalisering fiscale structuur DGA; eenmanszaak of BV of een combinatie van deze twee

Gepubliceerd op: 10/09/2012

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

Elke succesvolle ondernemer ontkomt er niet aan. Een discussie met zijn of haar belastingadviseur of het al dan niet voordelig is om de onderneming voor eigen rekening en risico te voeren (de zogenaamde eenmanszaak) dan wel voor rekening en risico van een BV. Voorop staat bij deze afweging het juridische aspect van de aansprakelijkheid. Loopt de ondernemer veel ondernemersrisico dan zal de BV om die reden veelal de voorkeur verdienen.

Ondernemersaftrekposten

Maar ook het fiscale aspect speelt bij deze keuze een niet onbelangrijke rol. Met de invoering van een groot aantal ondernemersaftrekposten bij de eenmanszaak is tot een inkomen van ca. € 200.000 het enigszins lood om oud ijzer of de onderneming nu in de vorm van een BV (laag fiscaal tarief) dan wel in de vorm van een eenmanszaak (veel aftrekposten) wordt gedreven. Velen hebben hierover berekeningen gepubliceerd, maar een wezenlijk materieel voordeel van de ene variant boven de andere levert dit (nog) niet op.

Heel anders wordt dit als genoemde varianten vergeleken worden met een combinatie van beiden. In dat geval kan geprofiteerd worden van de voordelen van de BV (laag tarief en geen prive aansprakelijkheid), maar ook van de voordelen van de eenmanszaak (veel aftrekposten).

Hoe werkt dat nu?

U brengt als ondernemer (eenmanszaak) uw arbeid, kennis en vlijt in een maatschap in. Uw onderneming, bestaande uit klanten, goodwill, inventaris etc., brengt u juist in een BV in. Vervolgens gaat u als ondernemer, zijnde de eenmanszaak, een maatschap aan met uw BV en neemt u in het maatschapcontract een verdeling van de winst tussen uw eenmanszaak en uw BV op. Op deze wijze kunt u de winst verdelen tussen u zelf als ondernemer (eenmanszaak) en uw BV en kunt u optimaal profiteren van de fiscale voordelen van beiden. Nevenvoordeel is dan nog dat het bedrijfsrisico afgedekt wordt door de BV en u geen discussie hoeft te voeren met de Belastingdienst of uw salaris uit de BV nu wel of niet een ‘gebruikelijk loon’ is.

Haut Legal & Tax heeft kennis en ervaring met bovenstaande varianten en gaat graag met u de uitdaging aan om een optimale fiscale structuur voor u te bedenken. Vanzelfsprekend zal dit voordeel ook voor u gekwantificeerd worden, zodat u direct weet welk voordeel u zult behalen.

Neem vrijblijvend contact op met Bert Becker (06-21224022).

 

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten