Optimalisering fiscale structuur DGA; eenmanszaak of BV of een combinatie van deze twee

Elke succesvolle ondernemer ontkomt er niet aan. Een discussie met zijn of haar belastingadviseur of het al dan niet voordelig is om de onderneming voor eigen rekening en risico te voeren (de zogenaamde eenmanszaak) dan wel voor rekening en risico van een BV. Voorop staat bij deze afweging het juridische aspect van de aansprakelijkheid. Loopt de ondernemer veel ondernemersrisico dan zal de BV om die reden veelal de voorkeur verdienen.

Ondernemersaftrekposten

Maar ook het fiscale aspect speelt bij deze keuze een niet onbelangrijke rol. Met de invoering van een groot aantal ondernemersaftrekposten bij de eenmanszaak is tot een inkomen van ca. € 200.000 het enigszins lood om oud ijzer of de onderneming nu in de vorm van een BV (laag fiscaal tarief) dan wel in de vorm van een eenmanszaak (veel aftrekposten) wordt gedreven. Velen hebben hierover berekeningen gepubliceerd, maar een wezenlijk materieel voordeel van de ene variant boven de andere levert dit (nog) niet op.

Heel anders wordt dit als genoemde varianten vergeleken worden met een combinatie van beiden. In dat geval kan geprofiteerd worden van de voordelen van de BV (laag tarief en geen prive aansprakelijkheid), maar ook van de voordelen van de eenmanszaak (veel aftrekposten).

Hoe werkt dat nu?

U brengt als ondernemer (eenmanszaak) uw arbeid, kennis en vlijt in een maatschap in. Uw onderneming, bestaande uit klanten, goodwill, inventaris etc., brengt u juist in een BV in. Vervolgens gaat u als ondernemer, zijnde de eenmanszaak, een maatschap aan met uw BV en neemt u in het maatschapcontract een verdeling van de winst tussen uw eenmanszaak en uw BV op. Op deze wijze kunt u de winst verdelen tussen u zelf als ondernemer (eenmanszaak) en uw BV en kunt u optimaal profiteren van de fiscale voordelen van beiden. Nevenvoordeel is dan nog dat het bedrijfsrisico afgedekt wordt door de BV en u geen discussie hoeft te voeren met de Belastingdienst of uw salaris uit de BV nu wel of niet een ‘gebruikelijk loon’ is.

Haut Legal & Tax heeft kennis en ervaring met bovenstaande varianten en gaat graag met u de uitdaging aan om een optimale fiscale structuur voor u te bedenken. Vanzelfsprekend zal dit voordeel ook voor u gekwantificeerd worden, zodat u direct weet welk voordeel u zult behalen.

Neem vrijblijvend contact op met Bert Becker (06-21224022).

 

Heeft u een juridisch probleem?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten staan u graag te woord.

Gerelateerde artikelen

Faillissement en herstructurering

Victor Kruit bij BNR Nieuwsradio

We zijn trots om te delen dat onze eigen V.H.B. (Victor) Kruit, van Haut Legal, onlangs te gast was in de boeiende podcast ‘Onder curatoren’ van BNR Nieuwsradio. In deze aflevering duikt Victor diep in het intrigerende verhaal van Koopjedeal, van de opkomst tot de ondergang en de uiteindelijke doorstart.

Lees verder »

Akkoord in faillissement

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken, heeft (het bestuur van) de gefailleerde de mogelijkheid om verzet of hoger beroep in te stellen om het faillissement ongedaan te maken. Lukt dit niet en blijft het faillissement van kracht, dan is het aanbieden van een faillissementsakkoord een mogelijkheid om het faillissement te laten

Lees verder »

Aandeelhoudersgeschillen in een BV

Met enige regelmaat worden wij door aandeelhouders (die soms ook bestuurders zijn) van een besloten vennootschap (B.V.) benaderd met de vraag of wij hen kunnen bijstaan in een geschil dat zij hebben met hun mede-aandeelhouder(s) c.q. compagnon(s). De meeste punten waar aandeelhouders over van mening verschillen, betreffen de verdeling van

Lees verder »

Heeft u een juridisch probleem?

Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten