Profiteren van verzuim wetgever met aftrek van kinderalimentatie

Gepubliceerd op: 05/11/2015
Heemstede

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: < 1 minuut

Door de invoering van de Wet hervorming kindregelingen is de aftrek van uitgaven voor levensonderhoud van kinderen (ook betalingen voor kinderalimentatie) per 1 januari 2015 vervallen.

Hierdoor mocht de kinderalimentatieverplichting vanaf 1 januari 2015 als schuld worden meegenomen in box 3 van de aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast was het niet noodzakelijk om bij de ontvanger van de kinderalimentatie de vordering op de alimentatieplichtige aan te geven onder de bezittingen van box 3. Aldus was hier sprake van een verzuim van de wetgever. De systematiek van de fiscale wetgeving is er immers op gericht dat wat aan de ene kant als kosten/verplichtingen beschouwd worden aan de andere kant als opbrengsten/bezittingen worden aangegeven.

Dit voorgenoemde verzuim heeft de wetgever inmiddels hersteld. Vanaf 1 januari 2017 mag de kinderalimentatieverplichting niet meer als schuld worden opgenomen in box 3. Dit houdt echter in dat op 1 januari 2015 en 1 januari 2016 de schuld wel mag worden meegenomen in box 3 van de aangifte inkomstenbelasting.

Het belang en dus ook de belastingbesparing kan aanzienlijk zijn

Onderschat niet het belang van deze aftrek. Indien u voor kinderen van bijvoorbeeld 3 en 4 jaar afgesproken heeft met uw ex-echtgenote om € 750,- per maand per kind als kinderalimentatie te betalen, met indexering, dan kan de verplichting oplopen naar enkele honderdduizenden euro’s. Bij de huidige box 3 tarieven kan dit een besparing opleveren van meer dan € 5.000,-.

De berekening van de schuld is maatwerk en ook afhankelijk van onder andere de afspraken tussen de ex-echtgenoten. De belastingkundigen van Siebert & Becker advocaten kunnen u hierover advies geven.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met mr. drs. L.J. Becker bereikbaar op 023-5310060 of 0621224022 of via bert@hautlegal.nl

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Nieuws
Leestijd: 2 minuten Wie zijn bedrijf wil overdragen aan directe familieleden, zal een gezonde onderneming willen ‘doorgeven’. Nu veel ondernemingen in zwaar weer verkeren door de coronacrisis, lijkt een bedrijfsopvolging daarom geen logische stap. Hiermee zou je je geliefden opzadelen met…
24-07-2020
Arbeidsrecht blog
Leestijd: 5 minuten De Corona-crisis zal in veel sectoren onvermijdelijk lijden tot herstructurering of tot reorganisaties. In een aantal blogs zullen wij schetsen welke maatregelen een ondernemer (zelf) kan nemen. Als eerste komt aan bod het bedrijfseconomisch ontslag en het reorganisatieplan….
16-07-2020
Arbeidsrecht blog
Leestijd: 5 minuten Het afspiegelingsbeginsel is de voorgeschreven rekenwijze waarop een werkgever moet bepalen welke werknemers hij voor ontslag moet voordragen. Door het afspiegelingsbeginsel wordt het personeelsbestand zo ingekrompen dat de leeftijdsopbouw van werknemers (inclusief payrollers) binnen de categorie uitwisselbare functie…
16-07-2020
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax
HAUT Legal & Tax