Rechtspersoon niet aansprakelijk voor betaling aan de fiscus

Mag een rechtspersoon aansprakelijk worden gesteld op grond van artikel 40 Invorderingswet voor betaling van de verschuldigde vennootschapsbelasting (met rente en kosten)? Deze vraag staat centraal in de uitspraak van het Gerechtshof in de zaak van 20 februari 2014.

De feiten en omstandigheden van de zaak

De fiscus is de eiser in deze zaak en stelt X1 B.V. (met de aandeelhouder als vertegenwoordiger van de X1 B.V.) aansprakelijk voor het niet betalen van een belastingschuld van X2 B.V. op grond van artikel 40 Invorderingswet. Dit omdat X1 B.V. 100% van de aandelen van X2 B.V. (die failliet is gegaan) in zijn bezit heeft. X1 B.V. is aansprakelijk gesteld doordat hij de X2 B.V. heeft leeggehaald met als gevolg dat X2 B.V. zijn belastingschuld niet meer kon betalen.

Uitspraak van het Hof

Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft de aansprakelijkheidsstelling vernietigd. De fiscus kon volgens het Hof op basis van artikel 40 van de Invorderingswet alleen een natuurlijk persoon aansprakelijk stellen en om deze reden dus geen rechtspersoon.

Cassatie

Er wordt tegen deze uitspraak cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft nog geen uitspraak gedaan, maar er is wel een conclusie van de Advocaat-Generaal bekend, die de uitspraak van het Hof bevestigd met als onderbouwing dat wanneer de wetgever dit artikel ook van toepassing had willen verklaren op rechtspersonen, dat zij dit expliciet in de wet had moeten opnemen. Ook concludeert de Advocaat-Generaal dat dit is af te leiden uit de parlementaire geschiedenis.

Wat de uitspraak van de Hoge Raad wordt is nog afwachten. Voor informatie of voorlopige adviezen omtrent dit onderwerp kunt u contact op nemen met mr. drs. L.J. Becker op 023-5310060 of 06-21224022 of een e-mail sturen naar bert@hautlegal.nl.

Heeft u een juridisch probleem?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten staan u graag te woord.

Gerelateerde artikelen

Faillissement en herstructurering

Victor Kruit bij BNR Nieuwsradio

We zijn trots om te delen dat onze eigen V.H.B. (Victor) Kruit, van Haut Legal, onlangs te gast was in de boeiende podcast ‘Onder curatoren’ van BNR Nieuwsradio. In deze aflevering duikt Victor diep in het intrigerende verhaal van Koopjedeal, van de opkomst tot de ondergang en de uiteindelijke doorstart.

Lees verder »

Akkoord in faillissement

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken, heeft (het bestuur van) de gefailleerde de mogelijkheid om verzet of hoger beroep in te stellen om het faillissement ongedaan te maken. Lukt dit niet en blijft het faillissement van kracht, dan is het aanbieden van een faillissementsakkoord een mogelijkheid om het faillissement te laten

Lees verder »

Aandeelhoudersgeschillen in een BV

Met enige regelmaat worden wij door aandeelhouders (die soms ook bestuurders zijn) van een besloten vennootschap (B.V.) benaderd met de vraag of wij hen kunnen bijstaan in een geschil dat zij hebben met hun mede-aandeelhouder(s) c.q. compagnon(s). De meeste punten waar aandeelhouders over van mening verschillen, betreffen de verdeling van

Lees verder »

Heeft u een juridisch probleem?

Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten