Rechtspersoon niet aansprakelijk voor betaling aan de fiscus

Gepubliceerd op: 19/10/2015

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: < 1 minuut

Mag een rechtspersoon aansprakelijk worden gesteld op grond van artikel 40 Invorderingswet voor betaling van de verschuldigde vennootschapsbelasting (met rente en kosten)? Deze vraag staat centraal in de uitspraak van het Gerechtshof in de zaak van 20 februari 2014.

De feiten en omstandigheden van de zaak

De fiscus is de eiser in deze zaak en stelt X1 B.V. (met de aandeelhouder als vertegenwoordiger van de X1 B.V.) aansprakelijk voor het niet betalen van een belastingschuld van X2 B.V. op grond van artikel 40 Invorderingswet. Dit omdat X1 B.V. 100% van de aandelen van X2 B.V. (die failliet is gegaan) in zijn bezit heeft. X1 B.V. is aansprakelijk gesteld doordat hij de X2 B.V. heeft leeggehaald met als gevolg dat X2 B.V. zijn belastingschuld niet meer kon betalen.

Uitspraak van het Hof

Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft de aansprakelijkheidsstelling vernietigd. De fiscus kon volgens het Hof op basis van artikel 40 van de Invorderingswet alleen een natuurlijk persoon aansprakelijk stellen en om deze reden dus geen rechtspersoon.

Cassatie

Er wordt tegen deze uitspraak cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft nog geen uitspraak gedaan, maar er is wel een conclusie van de Advocaat-Generaal bekend, die de uitspraak van het Hof bevestigd met als onderbouwing dat wanneer de wetgever dit artikel ook van toepassing had willen verklaren op rechtspersonen, dat zij dit expliciet in de wet had moeten opnemen. Ook concludeert de Advocaat-Generaal dat dit is af te leiden uit de parlementaire geschiedenis.

Wat de uitspraak van de Hoge Raad wordt is nog afwachten. Voor informatie of voorlopige adviezen omtrent dit onderwerp kunt u contact op nemen met mr. drs. L.J. Becker op 023-5310060 of 06-21224022 of een e-mail sturen naar bert@hautlegal.nl.

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten