Vanaf 1 januari 2021 is de WHOA van kracht. Deze wet biedt ondernemers de mogelijkheid een onderhands akkoord met hun schuldeisers (en aandeelhouders) tot stand te brengen. Hierdoor kunnen schulden worden gesaneerd en kan een dreigend faillissement mogelijk worden voorkomen. Nog niet veel bedrijven maken gebruik van de WHOA. Daarom geeft de overheid met het Time-out-arrangement (TOA) subsidie aan ondernemingen om een WHOA akkoord tot stand te brengen.
Voorkomen van faillissement
Met het TOA wil de overheid voorkomen dat ondernemingen die door de coronacrisis in zwaar weer zijn beland, failliet worden verklaard. De regeling betreft een door de overheid verstrekte achtergestelde lening van maximaal EUR 100.000,-. Hiermee kunnen ondernemers onder meer een WHOA-akkoord tot stand brengen en knelpunten binnen de onderneming aanpakken.
TOA voor het MKB
Alleen MKB-bedrijven kunnen aanspraak maken op het TOA. De onderneming die aanspraak maakt op het TOA moet in de kern gezond zijn. Dat betekent dat aan de lopende verplichtingen moet kunnen worden voldaan. Tijdens het TOA kan daarom ook aanspraak gemaakt worden op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).
Aanbieden akkoord
Het aanbieden van een akkoord aan schuldeisers is vaak een kostbare aangelegenheid. Niet in de laatste plaats door de noodzaak om deskundigen in te schakelen om het akkoord tot stand te brengen. Door het TOA wordt het aanbieden van een akkoord voor meer ondernemingen binnen het MKB een reële optie. De advocaten van HAUT Legal & Tax helpen je graag bij het onderzoeken of dit ook voor jouw onderneming geldt. Bij vragen kan je vrijblijvend contact met een van onze experts opnemen.