Van plan om uw onderneming te verkopen?

Gepubliceerd op: 03/09/2020

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je als ondernemer je bedrijf wenst te verkopen, kan de overnemende of participerende partij, voor het aangaan van de uiteindelijke koopovereenkomst ervoor kiezen een boekenonderzoek te laten verrichten; ook wel een due diligence-onderzoek genoemd. Een dergelijk onderzoek biedt inzage in de bestaande en de latente risico´s van de onderneming en gebeurt in opdracht van de koper. Zo wordt onder andere juridisch, financieel, fiscaal en bedrijfseconomisch inzichtelijk gemaakt hoe de onderneming ervoor staat. De resultaten van een due diligence-onderzoek kunnen grote impact hebben op de hoogte van de uiteindelijke overnameprijs.

Vendor due diligence-onderzoek

Wanneer je als verkoper liever zelf de regie in handen wilt houden, kun je ervoor kiezen zelf een due diligence-onderzoek te laten verrichten; ook wel een vendor due diligence-onderzoek genoemd. Net als bij een due diligence-onderzoek wordt juridisch, financieel, fiscaal en bedrijfseconomisch inzichtelijk gemaakt hoe de onderneming ervoor staat, alleen gebeurt dit in opdracht van de verkoper. Een vendor due diligence-onderzoek voorkomt dat je als verkoper wordt verrast met eventuele gebreken die het onderzoek vertoont. Daarmee kun je eventuele gebreken nog voor de verkoop adresseren. Een dergelijk onderzoek kan daarnaast de efficiëntie van het verkoopproces bevorderen, omdat de verkoper zelf over alle informatie van de onderneming beschikt.

Koopovereenkomst

Omdat een vendor due diligence-onderzoek de verkoper bewust maakt van de sterkere en zwakkere punten van zijn onderneming, kan uiteindelijk een betere inschatting worden gemaakt ten aanzien van de te verstrekken garanties en vrijwaringen in de koopovereenkomst. Ook kan voor een verkoop nog aandacht worden besteed aan de eventuele zwakkere punten. Dit zal veelal een positieve uitwerking hebben op de hoogte van de verkoopprijs.

Begeleiding verkoopproces

Wanneer je als ondernemer je onderneming wenst te verkopen, is het belangrijk hierin goed te worden begeleid. Haut Legal & Tax heeft alle expertise in huis om de benodigde ondersteuning te bieden in het verkoopproces. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Janthijn Siebert

Advocaat sinds 2003, curator en partner, gespecialiseerd in faillissementsrecht (Grotius), huurrecht en ondernemingsrecht, Grotius fusies en overnames, lid van INSOLAD

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten