Vergeet u de jaarlijkse indexering alimentatie niet?

Elk jaar is er op 1 januari een indexering van alimentatie van toepassing. Dat houdt in dat het vastgestelde bedrag dat er aan alimentatie betaald dient te worden vanzelf jaarlijks stijgt. Dit heeft te maken met de stijgende kosten van levensonderhoud en de stijgende lonen. De verhoging is door de Minister van Justitie per 1 januari 2019 vastgesteld op 2%. Betaalt u reeds alimentatie? Het is dan goed om in aanmerking te nemen dat u wettelijk zelf het alimentatiebedrag moet bijstellen, tenzij u met uw ex-partner in uw convenant of ouderschapsplan bent overeengekomen dat indexering op u niet van toepassing is. U kunt ook vaststellen dat indexering op een andere manier op u van toepassing is. U kunt bijvoorbeeld een ander percentage aan indexering afspreken, een tweejaarlijkse stijging in plaats van een jaarlijkse stijging overeenkomen of vaststellen dat indexering afhankelijk is van daadwerkelijke inkomensveranderingen.

Indexering vergeten?

Het kan zijn dat u of uw ex-partner hier nooit bij stil heeft gestaan. De indexering geldt voor alle soorten alimentatie, of u die nu zelf bent overeengekomen of die gerechtelijk is vastgesteld, tenzij deze voor 1 januari 1973 is vastgesteld. De wettelijke indexering is cumulatief, wat wil zeggen dat de jaarlijkse verhoging boven op de vorige verhoging komt. De alimentatiegerechtigde kan in dit geval over de afgelopen vijf jaar de indexering over die jaren nog terugvorderen. De vordering voor achterstallige alimentatie verjaart namelijk na vijf jaar.

De indexering was de afgelopen jaren als volgt, in procenten:

200820092010201120122013201420152016201720182019
2,23,92,30,91,31,70,90,81,32,11,52,0

Rekenvoorbeeld

Indien de gezamenlijke alimentatie bijvoorbeeld in 2016 is vastgesteld op € 500 per maand, dan zou dit op 1 januari 2019 door indexering neerkomen op respectievelijk € 510,50, € 518,16 en uiteindelijk € 528,52 in opvolgende jaren (500 x 1,021) x 1,015) x 1,02). Zoals u ziet kan dit tot aanzienlijke extra lasten per maand leiden.

Herberekening van uw alimentatie nodig?

Bent u het niet eens met deze jaarlijkse stijging van alimentatie of komt u daardoor in de financiële problemen? Dan kunt u uw alimentatie door ons laten herberekenen. Naar aanleiding daarvan kunnen wij in overleg eventueel een matigingsverzoek voor u indienen bij de rechtbank of aanzetten tot overleg met uw ex-partner over het wijzigen van uw afspraken.

Advies

HAUT Legal & Tax biedt u graag een advies op maat over uw situatie aan. Ons kantoor is gespecialiseerd in de financiële en fiscale aspecten van de echtscheiding. Met name bij echtscheidingen waarbij een onderneming is betrokken is het van belang dat uw advocaat cijfermatige en fiscale kennis heeft. Deze kennis is ook van belang bij het opstellen van alimentatieberekeningen en het analyseren van de jaarrekening van de onderneming.

Heeft u een juridisch probleem?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten staan u graag te woord.

Gerelateerde artikelen

AKKOORD IN FAILLISSEMENT

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken, heeft (het bestuur van) de gefailleerde de mogelijkheid om verzet of hoger beroep in te stellen om het faillissement ongedaan

Lees verder »

Heeft u een juridisch probleem?

Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten