Voucherregeling

Geld terugbetalen of toch iets anders?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze periode een prominente rol. Onlangs ging de ACM in op de ‘geld terug’ regeling bij het annuleren van bijvoorbeeld evenementen. Wat mag of moet een onderneming wel of niet doen als zij een overeenkomst met een consument door overheidsingrijpen niet kan nakomen? Hoe zit het precies met de voucherregeling?

Uitgangspunt bij het aangaan van een overeenkomst is dat deze moet worden nagekomen. Maar wat als (een deel van) je onderneming stil is gelegd door de overheid. Uitgangspunt is dan dat je de consument het door hem betaalde geld terug moet betalen. Dat is de regel. Maar in de huidige situatie zouden de gevolgen hiervan zeer verstrekkend zijn. Dit zou kunnen leiden tot veel faillissementen. Faillissementen die mogelijk voorkomen kunnen worden. Daarom denkt de ACM mee met ondernemingen die een voucher willen aanbieden. De ACM heeft uitgangspunten opgesteld voor de voucherregeling. Als de voucherregeling aan deze uitgangspunten voldoet, treedt de ACM niet tegen de onderneming op.

Voucherregeling

Wat houdt de voucherregeling in? Een onderneming mag een consument die recht heeft op geld terug, een voucher of een tegoedbon aanbieden voor het bedrag dat de consument al heeft (aan)betaald (of de verplichting). Deze regeling is niet afdwingbaar; niet door de consument en niet door de onderneming. De ACM hoopt dat veel consumenten de vouchers met redelijke voorwaarden te accepteren.

Vereisten voucherregeling

Waar moet een voucherregeling in ieder geval aan voldoen:
– De voucher is een volwaardige vervanging zijn voor de consument: stel je moet een examen afleggen en wilt daarvoor bijlessen volgen, dan is het goed mogelijk dat een voucher voor examenlessen op een later moment geen volwaardige vervanging is.
– Redelijke geldigheidsduur: 12 maanden wordt wel als voorbeeld genoemd.
– Restbedrag: als niet het hele bedrag van de waarde van de voucher wordt besteed, moet dit later aan de consument worden terugbetaald.
– Reserverings- en administratiekosten: deze moeten ook worden vergoed door de voucher.
– Aanbetaling: als de consument alleen een aanbetaling heeft gedaan krijgt hij voor dit bedrag een voucher. De consument hoeft het restant van het bedrag niet te voldoen.

Heb je vragen over bovenstaande? Stuur mij dan een e-mail via janneke@hautlegal.nl of bel naar 06 248 10 629. Ik denk graag met je mee!

Kijk voor meer informatie over handel en contracten op deze pagina.

Heeft u een juridisch probleem?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten staan u graag te woord.

Gerelateerde artikelen

AKKOORD IN FAILLISSEMENT

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken, heeft (het bestuur van) de gefailleerde de mogelijkheid om verzet of hoger beroep in te stellen om het faillissement ongedaan

Lees verder »

Heeft u een juridisch probleem?

Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten