Vrije advocaatkeuze!

We hebben er eerder op onze website al een bericht aan gewijd, maar toch lijkt het erop dat nog steeds niet veel mensen weten dat je indien je een rechtsbijstandverzekering hebt niet altijd gebonden bent aan de door de rechtsbijstandsverzekeraar toegewezen jurist. Het Europees Hof van Justitie (HvJ EU) heeft alweer enige tijd geleden (7 november 2013) een rechtsbijstandsverzekeraar op de vingers getikt. De zaak ging over een werknemer die tegen zijn werkgever wilde procederen omdat hij vond dat hij kennelijk onredelijk was ontslagen. Hij wilde daarbij zelf de keuze hebben wie hem als advocaat zou bijstaan en vroeg aan zijn rechtsbijstandsverzekeraar om vergoeding van de kosten. De rechtsbijstandsverzekeraar weigerde aangezien in de polisvoorwaarden stond dat de rechtsbijstand door de werknemer van de rechtsbijstandsverzekeraar werd verleend. De advocaatkosten werden alleen vergoed als de rechtsbijstandsverzekeraar daarmee instemde.

Volgens het HvJ EU mag een rechtsbijstandsverzekeraar de toegang (en bekostiging) van de advocaat niet beperken tot situaties waarin de rechtsbijstandsverzekeraar zelf beslist of de advocaat ingeschakeld moet worden. Het recht op vrije advocaatkeuze is daarnaast niet beperkt tot procedures waar bijstand door een advocaat verplicht is. Ook in bijvoorbeeld kantonzaken (veelal arbeidszaken en huurrechtgeschillen) en bestuursrechtzaken heeft de verzekerde dus het recht om te kiezen. Hoewel de verzekerde een advocaat moet kunnen kiezen, mogen de rechtsbijstandsverzekeraars wel beperkingen stellen aan de kosten die worden vergoed.

Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat DAS-verzekerden die zelf een advocaat willen kiezen bij procedures zonder verplichte procesvertegenwoordiging sinds 1 mei dit jaar een eigen bijdrage moeten betalen. Daarnaast worden veelal maximum bedragen voor de kosten van externe rechtshulpverleners opgelegd. Bij DAS is dat maximum € 5.000. Univé vergoedt de kosten bij een zelfgekozen advocaat tot maximaal 3000 euro en ook hier geldt een eigen risico van 250 euro. Die eigen bijdrage geldt niet bij procedures waarbij een advocaat wettelijk verplicht is en in die gevallen geldt bij Univé een vergoeding van maximaal 50.000 euro. Ook Allianz, Anker, De Nederlanden van Nu, London, Verzekeruzelf.nl en ZLM kennen vergelijkbare drempels.

Het loont om goed uit te zoeken welke rechtsbijstandsverzekering goed bij u past. Als kantoor staan wij u graag vrijblijvend terzijde bij die keuze dan wel bij het geven van een second opinion.

 

Heeft u een juridisch probleem?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten staan u graag te woord.

Gerelateerde artikelen

AKKOORD IN FAILLISSEMENT

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken, heeft (het bestuur van) de gefailleerde de mogelijkheid om verzet of hoger beroep in te stellen om het faillissement ongedaan

Lees verder »

Heeft u een juridisch probleem?

Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten