Vrije advocaatkeuze!

Gepubliceerd op: 23/11/2015

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

We hebben er eerder op onze website al een bericht aan gewijd, maar toch lijkt het erop dat nog steeds niet veel mensen weten dat je indien je een rechtsbijstandverzekering hebt niet altijd gebonden bent aan de door de rechtsbijstandsverzekeraar toegewezen jurist. Het Europees Hof van Justitie (HvJ EU) heeft alweer enige tijd geleden (7 november 2013) een rechtsbijstandsverzekeraar op de vingers getikt. De zaak ging over een werknemer die tegen zijn werkgever wilde procederen omdat hij vond dat hij kennelijk onredelijk was ontslagen. Hij wilde daarbij zelf de keuze hebben wie hem als advocaat zou bijstaan en vroeg aan zijn rechtsbijstandsverzekeraar om vergoeding van de kosten. De rechtsbijstandsverzekeraar weigerde aangezien in de polisvoorwaarden stond dat de rechtsbijstand door de werknemer van de rechtsbijstandsverzekeraar werd verleend. De advocaatkosten werden alleen vergoed als de rechtsbijstandsverzekeraar daarmee instemde.

Volgens het HvJ EU mag een rechtsbijstandsverzekeraar de toegang (en bekostiging) van de advocaat niet beperken tot situaties waarin de rechtsbijstandsverzekeraar zelf beslist of de advocaat ingeschakeld moet worden. Het recht op vrije advocaatkeuze is daarnaast niet beperkt tot procedures waar bijstand door een advocaat verplicht is. Ook in bijvoorbeeld kantonzaken (veelal arbeidszaken en huurrechtgeschillen) en bestuursrechtzaken heeft de verzekerde dus het recht om te kiezen. Hoewel de verzekerde een advocaat moet kunnen kiezen, mogen de rechtsbijstandsverzekeraars wel beperkingen stellen aan de kosten die worden vergoed.

Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat DAS-verzekerden die zelf een advocaat willen kiezen bij procedures zonder verplichte procesvertegenwoordiging sinds 1 mei dit jaar een eigen bijdrage moeten betalen. Daarnaast worden veelal maximum bedragen voor de kosten van externe rechtshulpverleners opgelegd. Bij DAS is dat maximum € 5.000. Univé vergoedt de kosten bij een zelfgekozen advocaat tot maximaal 3000 euro en ook hier geldt een eigen risico van 250 euro. Die eigen bijdrage geldt niet bij procedures waarbij een advocaat wettelijk verplicht is en in die gevallen geldt bij Univé een vergoeding van maximaal 50.000 euro. Ook Allianz, Anker, De Nederlanden van Nu, London, Verzekeruzelf.nl en ZLM kennen vergelijkbare drempels.

Het loont om goed uit te zoeken welke rechtsbijstandsverzekering goed bij u past. Als kantoor staan wij u graag vrijblijvend terzijde bij die keuze dan wel bij het geven van een second opinion.

 

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten