Zakenlunch geeft ZZP-ers belastingvoordeel

Gepubliceerd op: 01/03/2013

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: < 1 minuut

Het is een vraag die veel ZPP-ers bezig houdt. Welke kosten zijn aftrekbaar en verminderen de hoogte van de onvermijdelijke belastingaanslag. Wat niet alle ZZP-ers weten is dat ook kosten van bijvoorbeeld zakenlunches, sigaren en studiereizen voor een gedeelte aftrekbaar zijn.

De aftrekbaarheid is van toepassing voor kosten van onder andere eten en drinken, congressen, recepties en symposia. Deze uitgaven hebben volgens de Belastingdienst zowel een zakelijk als een privé element. Daarom worden dit soort kosten gemengde kosten genoemd. In 2008 keurde de Rechtbank Haarlem goed dat ook weggevertjes aan klanten als gemengde kosten mogen worden gezien en beperkt aftrekbaar zijn.

Een ander goed voorbeeld is de aftrekbaarheid van kosten van het lidmaatschap van een golfclub. De Rechtbank Arnhem vond wel dat deze kosten over het algemeen een privékarakter hebben, maar zag ook in dat het lidmaatschap zakelijke voordelen kan hebben voor i.c. de eigenaar van een luxe kledingwinkel. Het kan per ZZP-er dus verschillen welke kosten aftrekbaar zijn, er moet wel aannemelijk kunnen worden gemaakt dat er een zakelijk belang is.

Een ZZP-er moet een keuze maken uit twee mogelijkheden om gemengde kosten af te trekken. De eerste mogelijkheid is dat de eerste € 4.400 aan gemengde kosten niet aftrekbaar zijn, maar alle kosten boven dit bedrag wel (volledig). De tweede mogelijkheid is alle gemengde kosten voor 73,5% in aftrek te brengen.

Voor ZZP-ers met een laag bedrag aan gemengde kosten is het aantrekkelijker om voor de laatste mogelijkheid te kiezen en dus de kosten voor 73,5% in aftrek te brengen. Maar zijn de gemengde kosten hoog dan kan het aantrekkelijker zijn om te kiezen voor het drempelbedrag van € 4.400 en alle kosten daarboven volledig af te trekken.

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten