HAUT Legal & Tax advocaten

Zakenlunch geeft ZZP-ers belastingvoordeel

Zakenlunch geeft ZZP-ers belastingvoordeel

Het is een vraag die veel ZPP-ers bezig houdt. Welke kosten zijn aftrekbaar en verminderen de hoogte van de onvermijdelijke belastingaanslag. Wat niet alle ZZP-ers weten is dat ook kosten van bijvoorbeeld zakenlunches, sigaren en studiereizen voor een gedeelte aftrekbaar zijn.

De aftrekbaarheid is van toepassing voor kosten van onder andere eten en drinken, congressen, recepties en symposia. Deze uitgaven hebben volgens de Belastingdienst zowel een zakelijk als een privé element. Daarom worden dit soort kosten gemengde kosten genoemd. In 2008 keurde de Rechtbank Haarlem goed dat ook weggevertjes aan klanten als gemengde kosten mogen worden gezien en beperkt aftrekbaar zijn.

Een ander goed voorbeeld is de aftrekbaarheid van kosten van het lidmaatschap van een golfclub. De Rechtbank Arnhem vond wel dat deze kosten over het algemeen een privékarakter hebben, maar zag ook in dat het lidmaatschap zakelijke voordelen kan hebben voor i.c. de eigenaar van een luxe kledingwinkel. Het kan per ZZP-er dus verschillen welke kosten aftrekbaar zijn, er moet wel aannemelijk kunnen worden gemaakt dat er een zakelijk belang is.

Een ZZP-er moet een keuze maken uit twee mogelijkheden om gemengde kosten af te trekken. De eerste mogelijkheid is dat de eerste € 4.400 aan gemengde kosten niet aftrekbaar zijn, maar alle kosten boven dit bedrag wel (volledig). De tweede mogelijkheid is alle gemengde kosten voor 73,5% in aftrek te brengen.

Voor ZZP-ers met een laag bedrag aan gemengde kosten is het aantrekkelijker om voor de laatste mogelijkheid te kiezen en dus de kosten voor 73,5% in aftrek te brengen. Maar zijn de gemengde kosten hoog dan kan het aantrekkelijker zijn om te kiezen voor het drempelbedrag van € 4.400 en alle kosten daarboven volledig af te trekken.

Teruggebeld worden?

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.

Expertises

Recente artikelen

MKB CONTINUÏTEITSSCAN

“HOE ZIET UW CONTINUÏTEIT ERUIT?”

Doe de gratis MKB continuïteitsscan! Voor de ene sector is Covid een zegen en voor de ander een drama. Laat onverlet dat door deze crisis er wellicht een nieuwe strategie gekozen moet worden. Welke kansen of bedreigingen heeft u? 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten