Ziekmelding via WhatsApp?

Gepubliceerd op: 05/02/2013

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

 

Als een werknemer boos van de werkvloer wegloopt, mag je als werkgever niet zomaar aannemen dat die werknemer echt ontslag wil nemen. Al helemaal niet als de werknemer zich de volgende ochtend via WhatsApp ziek meldt.

In een recent gepubliceerd vonnis kwam dit aan de orde.  Een goed functionerende werknemer vertrekt op een dag een half uur voor het einde van de werkdag. Na onenigheid met een leidinggevende zegt de wernemer: “Nou, dat ga ik dus niet doen. Ik heb het namelijk al een tijdje gehad met deze baan en dit werk. Dit werk is niks voor mij. Ik wil dit ook niet meer en stop ermee. Ik heb er geen zin meer in. Ik heb het hier gezien en ga weg.”

De volgende dag stuurt de werkgever een brief met daarin een bevestiging van de ontslagname. De werknemer betwist echter ontslag te hebben genomen en geeft aan zich de dag erna om 7.56 uur per WhatsApp-bericht ziek te hebben gemeld.

Volgens de rechter is in casu geen sprake van ontslagname. Een werknemer moet immers duidelijk en ondubbelzinnig ontslag nemen. Als de werknemer in een hevig geëmotioneerde gemoedstoestand ontslag neemt, rust er op de werkgever een extra zware onderzoeksplicht om te controleren of de werknemer het ontslag ook echt wilde. In dit geval was er sprake van een ‘gespannen en geïrriteerde toestand’ en de werkgever had de werknemer de tijd moeten geven om op haar uitlatingen terug te komen.

Ook het WhatsApp-bericht speelt hierbij een belangrijke rol: uit de ziekmelding had werkgever moeten afleiden dat werkneemster geen ontslag beoogde. De kantonrechter gaat voorbij aan de stelling van werkgever dat zij dit WhatsApp-bericht niet zou hebben ontvangen. Volgens de kantonrechter staan er namelijk twee vinkjes naast het bericht, wat betekent dat het bericht succesvol is afgeleverd. De rechter voegt nog wel toe dat het de vraag blijft of een WhatsApp-bericht de juiste wijze van ziek melden is, maar laat het bericht toe als bewijs in de procedure.

Kantonrechter Groningen 11 juni 2012 (LJN BY2140)

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten