Faillisementsbescherming voor fiscaal gefaciliteerde bancaire lijfrente

Gepubliceerd op: 03/07/2013

Nijverheidsweg 7
2102 LJ Heemstede
+31(0)23 – 531 0060

Haarlem

Kennemerplein 13D
2011 MH Haarlem
+31(0)23 – 531 0060

Utrecht

Hooghiemstraplein 167
3514 AZ Utrecht
+31(0)30 – 271 8844

info@hautlegal.nl

Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 oktober 2012 zijn bancaire lijfrente beschermt bij een faillissement. Hiermee hebben ondernemers die failliet gaan de zekerheid dat hun pensioen niet verloren gaat. Deze bescherming geldt alleen voor de fiscaal gefaciliteerde bancaire lijfrentes.

Wat is een bancaire lijfrente

Voor ondernemers is het belangrijk om te sparen voor een pensioen. Anders dan werknemers moeten zelfstandigen hier zelf voor zorgen. Een van de mogelijkheden is de fiscaal gefacilieerde bancaire lijfrente. Onder voorwaarden is de inleg vrijgesteld van inkomstenbelasting en vindt er pas belastingheffing plaats op het moment van uitkeren.

Voorbeeld: Een ondernemer heeft een winst EUR 60.000 per jaar en besluit ieder jaar EUR 4.000 voor zijn pensioen op een geblokkeerde bankrekening te zetten. Hij maakt hierbij gebruik van een bancaire lijfrente. Hij betaalt inkomstenbelasting over zijn winst minus de inleg in de lijfrente, oftewel over een bedrag van EUR 56.000. De EUR 4.000 inleg wordt pas belast op het moment van uitkeren.

Het geld komt op een geblokkeerde rekening en is niet vrij opneembaar. Ook gelden er eisen op het gebied van de looptijd en uitkeringsduur.

Ondernemer gaat failliet
Vanaf 1 oktober 2012 valt de bancaire lijfrente buiten het faillissement op grond van artikel 21 Faillisementswet. Dit betekent dat een ondernemer bij een faillissement niet het risico loopt dat zijn pensioen verloren gaat. De schuldeisers kunnen namelijk geen aanspraak maken op de waarde van de bancaire lijfrente.

Deze faillissementsbescherming bestond al eerder voor fiscaal gefaciliteerde lijfrentes die ondergebracht zijn bij een verzekeraar, dit op grond van artikel 7:986, vierde lid, Burgerlijk Wetboek.

Ook beslagbescherming voor bancaire lijfrente

Op een bancaire lijfrenterekening kan daarnaast geen beslag worden gelegd. De deelnemer kan dan ook de rekening omzetten naar bijvoorbeeld een andere bank vanwege een beter rendement. Als de uitkeringen al lopen kan er wel beslag worden gelegd op de uitkeringen.

Op een lijfrente verzekering kan wel beslag worden gelegd, de verzekeringsnemer kan de verzekering dan ook niet omzetten naar andere verzekeraar. De beslaglegger mag de verzekering echter niet afkopen. De uitkeringen van de verzekering zijn ook vatbaar voor beslag.

De juristen en fiscalisten van Siebert & Becker Advocaten kunnen u adviseren over het fiscaal voordelig opbouwen van een pensioen en op de wetgeving omtrent faillissements- en beslagbescherming.

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Wij zijn Haut Legal Tax

Ons team bestaat uit een groep mensen die blij worden van hun werk en ook gewoon graag lol hebben in hun werk. Wij zijn onszelf. Wij zijn ook eigenwijs en dat houdt ons scherp.

Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.
Werkgever en werknemer
Leestijd: 2 minuten STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vat het doel van de subsidie samen. Het STAP-budget wordt ingevoerd om werkenden de mogelijkheid te geven om scholing te volgen en zo te werken aan de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid,…
13-04-2021
Ondernemingen, aandeelhouders en bestuurder
Leestijd: 3 minuten Het komt helaas wel eens voor dat een klant een factuur onbetaald laat en vervolgens (wegens gebrek aan baten) zonder nadere berichtgeving de onderneming ontbindt, waardoor deze ophoudt te bestaan. Dit betekent echter lang niet altijd dat de…
10-04-2021
Teruggebeld worden na werktijd?
Siebert-Becker

Siebert & Becker is nu Haut Legal & Tax

Vanaf 3 maart 2020 gaat Siebert & Becker verder onder de naam HAUT Legal & Tax. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten