HAUT Legal & Tax advocaten

Faillisementsbescherming voor fiscaal gefaciliteerde bancaire lijfrente

Faillisementsbescherming voor fiscaal gefaciliteerde bancaire lijfrente

Vanaf 1 oktober 2012 zijn bancaire lijfrente beschermt bij een faillissement. Hiermee hebben ondernemers die failliet gaan de zekerheid dat hun pensioen niet verloren gaat. Deze bescherming geldt alleen voor de fiscaal gefaciliteerde bancaire lijfrentes.

Wat is een bancaire lijfrente

Voor ondernemers is het belangrijk om te sparen voor een pensioen. Anders dan werknemers moeten zelfstandigen hier zelf voor zorgen. Een van de mogelijkheden is de fiscaal gefacilieerde bancaire lijfrente. Onder voorwaarden is de inleg vrijgesteld van inkomstenbelasting en vindt er pas belastingheffing plaats op het moment van uitkeren.

Voorbeeld: Een ondernemer heeft een winst EUR 60.000 per jaar en besluit ieder jaar EUR 4.000 voor zijn pensioen op een geblokkeerde bankrekening te zetten. Hij maakt hierbij gebruik van een bancaire lijfrente. Hij betaalt inkomstenbelasting over zijn winst minus de inleg in de lijfrente, oftewel over een bedrag van EUR 56.000. De EUR 4.000 inleg wordt pas belast op het moment van uitkeren.

Het geld komt op een geblokkeerde rekening en is niet vrij opneembaar. Ook gelden er eisen op het gebied van de looptijd en uitkeringsduur.

Ondernemer gaat failliet

Vanaf 1 oktober 2012 valt de bancaire lijfrente buiten het faillissement op grond van artikel 21 Faillisementswet. Dit betekent dat een ondernemer bij een faillissement niet het risico loopt dat zijn pensioen verloren gaat. De schuldeisers kunnen namelijk geen aanspraak maken op de waarde van de bancaire lijfrente.

Deze faillissementsbescherming bestond al eerder voor fiscaal gefaciliteerde lijfrentes die ondergebracht zijn bij een verzekeraar, dit op grond van artikel 7:986, vierde lid, Burgerlijk Wetboek.

Ook beslagbescherming voor bancaire lijfrente

Op een bancaire lijfrenterekening kan daarnaast geen beslag worden gelegd. De deelnemer kan dan ook de rekening omzetten naar bijvoorbeeld een andere bank vanwege een beter rendement. Als de uitkeringen al lopen kan er wel beslag worden gelegd op de uitkeringen.

Op een lijfrente verzekering kan wel beslag worden gelegd, de verzekeringsnemer kan de verzekering dan ook niet omzetten naar andere verzekeraar. De beslaglegger mag de verzekering echter niet afkopen. De uitkeringen van de verzekering zijn ook vatbaar voor beslag.

De juristen en fiscalisten van Haut Legal & Tax kunnen u adviseren over het fiscaal voordelig opbouwen van een pensioen en op de wetgeving omtrent faillissements- en beslagbescherming.

Teruggebeld worden?

Interessant artikel?

Deel dit artikel via onderstaande kanalen:
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Kom in contact
Door dit formulier te verzenden, ga je akkoord met de opslag én verwerking van jouw persoonsgegevens door HAUT Legal & Tax. Privacyreglement.

Expertises

Recente artikelen

MKB CONTINUÏTEITSSCAN

“HOE ZIET UW CONTINUÏTEIT ERUIT?”

Doe de gratis MKB continuïteitsscan! Voor de ene sector is Covid een zegen en voor de ander een drama. Laat onverlet dat door deze crisis er wellicht een nieuwe strategie gekozen moet worden. Welke kansen of bedreigingen heeft u? 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten