Ontvanger alimentatie moet zelf aan de bak!

Het Gerechtshof Den Haag heeft op 29 juni 2016 bepaald dat de alimentatieplichtige het recht heeft om periodiek te controleren of de alimentatiegerechtigde wel voldoende inspanningen verricht om een eigen inkomen te verwerven.

Over het algemeen mag namelijk van een alimentatiegerechtigde verwacht worden dat die zich zal inspannen om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Dit betekent onder meer dat de alimentatiegerechtigde actief moet solliciteren en/of opleidingen moet volgen om de kans op het vinden van een baan groter te maken. Zeker de afgelopen jaren wordt in de rechtspraak steeds vaker aangenomen dat van de alimentatiegerechtigde mag worden gevergd dat hij of zij de verantwoordelijkheid neemt om financieel voor zichzelf te zorgen. Het is niet langer een vanzelfsprekend recht om jarenlang alimentatie te ontvangen zonder enige verplichting. Indien het tot een procedure komt, zal de alimentatiegerechtigde ook daadwerkelijk moeten aantonen dat hij of zij inspanningen heeft verricht om een inkomen te verwerven. Indien de alimentatiegerechtigde in het verleden slechts een bepaald aantal uur per week of parttime heeft gewerkt, kan dit ook inhouden dat hij of zij zich moet hebben ingezet voor een urenuitbreiding of een (fulltime) baan elders. Het uitgangspunt is daarbij dat in het eigen levensonderhoud moet kunnen worden voorzien. De rechter zal toetsen of deze inspanningen voldoende zijn geweest.

In voornoemde uitspraak van 29 juni 2016 was het Hof van mening dat de vrouw zich onvoldoende had ingespannen om een inkomen te verwerven. Ook had de vrouw ten onrechte geweigerd om informatie te verstrekken aan de man over de invulling van haar inspanningsverplichting. Het Hof bepaalt in deze uitspraak dat indien een alimentatieplichtige periodiek navraag doet bij de alimentatiegerechtigde naar de inspanningen om een inkomen te verwerven, er gewoon netjes antwoord gegeven dient te worden. De alimentatieplichtige heeft simpelweg het recht om periodiek te laten toetsen of de alimentatieontvanger aan zijn of haar inspanningsverplichting voldoet.
Onvoldoende inspanningen? Alimentatie vervalt of wordt verlaagd!

Doordat in dit geval de vrouw hier geen medewerking aan had verleend, bepaalde het Hof dat de vrouw in alle redelijkheid financieel voor zichzelf moet kunnen zorgen. Het Hof geeft in dit geval de vrouw nog drie maanden de tijd om een eigen inkomen te verwerven. Daarna vervalt de verplichting van de man om partneralimentatie te betalen.
In onze praktijk hebben wij inmiddels ruime ervaring (in de rechtbank) opgedaan met dit soort zaken. Vrijwel altijd merkt de rechter het schenden van de inspanningsverplichting aan als een relevante wijziging van omstandigheden, waardoor de alimentatie kan worden herzien. Dit resulteert dan doorgaans in een verlaging, afbouw of zelfs het algeheel vervallen van de alimentatieplicht. Betaal jij partneralimentatie en verricht jouw ex-partner niet of nauwelijks inspanningen om een eigen inkomen te verwerven? Neem dan contact op met Kevin Klokke via kevin@hautlegal.nl of 023-5310060.

Heeft u een juridisch probleem?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten staan u graag te woord.

Gerelateerde artikelen

Faillissement en herstructurering

Victor Kruit bij BNR Nieuwsradio

V.H.B. (Victor) Kruit is onlangs te gast geweest in de boeiende podcast ‘Onder curatoren’ van BNR Nieuwsradio. In deze aflevering duikt Victor diep in het intrigerende verhaal van Koopjedeal, van de opkomst tot de ondergang en de uiteindelijke doorstart. Victors vermogen om complexe juridische kwesties begrijpelijk en boeiend te maken

Lees verder »

Akkoord in faillissement

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken, heeft (het bestuur van) de gefailleerde de mogelijkheid om verzet of hoger beroep in te stellen om het faillissement ongedaan te maken. Lukt dit niet en blijft het faillissement van kracht, dan is het aanbieden van een faillissementsakkoord een mogelijkheid om het faillissement te laten

Lees verder »

Aandeelhoudersgeschillen in een BV

Met enige regelmaat worden wij door aandeelhouders (die soms ook bestuurders zijn) van een besloten vennootschap (B.V.) benaderd met de vraag of wij hen kunnen bijstaan in een geschil dat zij hebben met hun mede-aandeelhouder(s) c.q. compagnon(s). De meeste punten waar aandeelhouders over van mening verschillen, betreffen de verdeling van

Lees verder »

Heeft u een juridisch probleem?

Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten