Het wijzigen of beëindigen van overeenkomsten onder de WHOA

Het Wetsvoorstel Homologatie Onderhands Akkoord (‘WHOA’) ligt ter consultatie bij de Eerste Kamer. De WHOA biedt ondernemingen die in zwaar weer verkeren de mogelijkheid om een (dwang)akkoord aan te bieden aan hun schuldeisers. Dit kan een faillissement mogelijk voorkomen. Een van de aspecten van het WHOA-akkoord is de mogelijkheid om overeenkomsten te wijzigen of te beëindigen. Onder welke voorwaarden dit mogelijk zal worden, lees je hieronder.

Wijziging of beëindiging door de onderneming

Als onderdeel van een WHOA-akkoord kan een onderneming een voorstel doen tot wijziging of beëindiging van (handels)overeenkomsten. Een ondernemer kan onder de WHOA een overeenkomst  beëindigen zonder toestemming van de schuldeiser. Wel is de toestemming van de rechter vereist. Ook moet het aangeboden akkoord zijn gehomologeerd, wijzigingen of beëindigingen van overeenkomsten zijn hierna pas van kracht. Door een eenzijdige wijziging of beëindiging kan een onderneming afkomen van (duur)overeenkomsten die zwaar op de onderneming drukken en vaak hoge kosten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan lease- of huurovereenkomsten. Arbeidsovereenkomsten vallen buiten de regeling.

Een schuldeiser kan de rechter verzoeken om de toestemming tot wijziging of beëindiging niet te geven. Een dergelijke verzoek zal alleen worden toegewezen als blijkt dat geen sprake is van een toestand van onvermijdelijke insolventie bij de onderneming.

Wijziging of beëindiging door de schuldeiser

De schuldeiser heeft onder de WHOA geen mogelijkheden om (duur)overeenkomsten te wijzigen of te beëindigen. Gedurende de afkoelingsperiode geldt dat de niet nagekomen verplichtingen van voor de afkoelingsperiode, geen verzuim opleveren die ontbinding of wijziging van overeenkomsten door de schuldeiser rechtvaardigen. Voor verplichtingen die tijdens de afkoelingsperiode ontstaan, moet de onderneming zekerheid stellen.

Het in gang zetten van een procedure onder de WHOA, zoals het aanbieden van een akkoord, levert dus ook geen grond op voor de schuldeiser om zijn verplichtingen uit de overeenkomst op te schorten. Wanneer dit wel mogelijk zou zijn, zouden overeenkomsten die belangrijk zijn voor de continuïteit van de onderneming kunnen worden opgezegd. Dit staat in de weg aan het doel van het WHOA-akkoord, namelijk het levensvatbaar maken van de onderneming in zwaar weer. Om die reden kan een schuldeiser ook geen beroep doen op een eventuele insolventieclausule die mogelijk in de overeenkomst met de onderneming is opgenomen.

Wel recht op schadevergoeding

De WHOA geeft de schuldeiser het recht op schadevergoeding wanneer de onderneming een overeenkomst opzegt met toestemming van de rechter. Deze schadevergoeding kan echter worden meegenomen in het WHOA-akkoord door de schuldeiser een percentage van de geleden schade aan te bieden. Ratio hierachter is dat de schuldeiser na homologatie van het akkoord weer een gezonde debiteur heeft, waarmee de handelsrelatie kan worden voortgezet en deze dus zelf ook gebaat is bij een akkoord.

Wacht niet te lang met herstructurering

In de huidige tijd hebben veel ondernemers het zwaar. In veel gevallen is herstructurering van de onderneming onvermijdelijk. Wacht hier niet te lang mee. Hoe eerder een herstructurering wordt ingezet, hoe grote de kans van slagen. Een faillissement kan in dat geval wellicht nog worden voorkomen. De advocaten van Haut Legal & Tax begeleiden jou graag in dit proces.

Lees meer:

Heeft u een juridisch probleem?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten staan u graag te woord.

Gerelateerde artikelen

Faillissement en herstructurering

Victor Kruit bij BNR Nieuwsradio

We zijn trots om te delen dat onze eigen V.H.B. (Victor) Kruit, van Haut Legal, onlangs te gast was in de boeiende podcast ‘Onder curatoren’ van BNR Nieuwsradio. In deze aflevering duikt Victor diep in het intrigerende verhaal van Koopjedeal, van de opkomst tot de ondergang en de uiteindelijke doorstart.

Lees verder »

Akkoord in faillissement

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken, heeft (het bestuur van) de gefailleerde de mogelijkheid om verzet of hoger beroep in te stellen om het faillissement ongedaan te maken. Lukt dit niet en blijft het faillissement van kracht, dan is het aanbieden van een faillissementsakkoord een mogelijkheid om het faillissement te laten

Lees verder »

Aandeelhoudersgeschillen in een BV

Met enige regelmaat worden wij door aandeelhouders (die soms ook bestuurders zijn) van een besloten vennootschap (B.V.) benaderd met de vraag of wij hen kunnen bijstaan in een geschil dat zij hebben met hun mede-aandeelhouder(s) c.q. compagnon(s). De meeste punten waar aandeelhouders over van mening verschillen, betreffen de verdeling van

Lees verder »

Heeft u een juridisch probleem?

Wij helpen u graag verder. Vul gerust onderstaan formulier in en wij bellen u z.s.m. terug. 

HAUT Legal & Tax Advocaten
HAUT Legal & Tax Advocaten